Vairojas bažas par badastreiku Krievijas cietumā pieteikušā ukraiņu režisora dzīvību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Ceturtdien vairojušās bažas par badastreiku ieslodzījumā Krievijā pieteikušā ukraiņu režisora Oļeha Sencova dzīvību, politiķei un žurnālistei Ksenijai Sobčakai brīdinot, ka badastreiks «var beigties bēdīgi».

Sobčaka ceturtdien runājusi ar Sencovu, sazinoties videozvana režīmā, un centusies viņu pārliecināt izbeigt badastreiku, tomēr viņš atteicies to darīt.

«Esmu šausmās, jo es saprotu, ka viņš izskatās pēc cilvēka, kas ies līdz galam,» Sobčaka sacīja radio «Eho Moskvi».

«Un, godīgi sakot, tas mani biedē,» viņa atzina, piebilstot, ka sarunu ar ieslodzīto Sencovu palīdzējusi noorganizēt viņas māte senatore Ludmila Narusova.

«Man ir tāda sajūta, ka šis badastreiks beigsies bēdīgi,» sacīja Sobčaka. «Viņš ir ļoti bāls, ļoti vājš.»

Opozicionārs Aleksejs Navaļnijs, kurš pats izcieš viņam par nesankcionētu protestu rīkošanu piespriesto 30 dienu administratīvo arestu, aicināja Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu atbrīvot vairāk nekā 60 «ukraiņu politieslodzītos», arī Sencovu.

«Viņa varoņdarbs un viņa upuris, un viņa nāve nostādīs viņu vienā rindā ar Bobiju Sendsu, [Anatoliju] Marčenko un citiem cilvēces titāniem,» blogā norādīja Navaļnijs, piebilstot, ka Putins to varētu arī nevēlēties.

Īru nacionālists Sendss nomira cietumā 1981.gadā pēc 66 badastreika dienām, bet padomju disident Marčenko nomira cietumā 1986.gadā pēc trim badastreika mēnešiem.

Sencovs tika aizturēts 2014.gada 11.maijā Krievijas okupētajā Krimā aizdomās par «teroraktu plānošanu», un 2015.gada augustā Krievijas tiesa viņam piesprieda 20 gadu cietumsodu, kas viņam jāizcieš stingra režīma kolonijā.

Tiesa atzina, ka Sencovs esot vainīgs mēģinājumos sarīkot teroraktus Krievijas okupētajā Krimas pussalā. Pats Sencovs jebkādu savu vainu noliedzis.

Otram šajā lietā notiesātajam ukraiņu aktīvistam Oleksandram Koļčenko tiesa piesprieda desmit gadu cietumsodu.

Kaut arī nedz Sencovs, nedz Koļčenko nav lūguši piešķirti viņiem Krievijas pilsonību, viņi tika tiesāti kā Krievijas pilsoņi.

Krievijas neatkarīgais tīmekļa izdevums «Mediazona» publicēja Sencova ar roku rakstītu vēstuli, kurā viņš piesaka badastreiku.

«Es, Oļehs Sencovs, Krievijas tiesas pretlikumīgi notiesātais Ukrainas pilsonis (..) pasludinu badastreiku, sākot ar 2018.gada 14.maiju,» teikts vēstulē no kolonijas Labitnangi.

«Mans vienīgais nosacījums ir visu ukraiņu politieslodzīto atbrīvošana Krievijas teritorijā,» paziņojis režisors, noslēdzot savu vēstuli ukraiņu valodā ar vārdiem «Kopā līdz beigām. Slava Ukrainai!».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu