Rietumvalstis aicina Rumāniju negraut likuma varu

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Divpadsmit Rietumu valstis ceturtdien aicinājušas Rumāniju nepieņemt likumus, kas grautu likuma varu un vājinātu cīņu pret terorismu un korupciju.

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis, tostarp Francija un Vācija, kā arī ASV, Kanāda, Norvēģija un Šveice aicina Rumānijas parlamentu nepieņemt likums, kas varētu traucēt izmeklēt vardarbīgus noziegumus, pārrobežu noziedzību un cilvēku kontrabandu.

Norādot, ka Rumānija nodemonstrējusi ievērojamu progresu cīņā ar korupciju, 12 valstu paziņojumā uzsvērts, ka likumdevējiem vajadzētu «izvairīties spert soļus atpakaļ un aizstāvēt tiesu un prokuroru neatkarību.»

Rumānijas valdošā Sociāldemokrātu partija pašreiz apsver ierosināt likumprojektu, kas aizliegtu audio un video pierādījumus tiesā.

Saskaņā ar ierosināto likumprojektu prokuratūrai būtu jāizvirza apsūdzības personai, pret kuru sākta izmeklēšana, gada laikā, lai lieta varētu tikt nodota tiesai. Savukārt pierādījumi par aizdomās turamā nodarījumiem, ja tie iegūti no informāciju nopludinātājiem vēlāk kā sešus mēnešus pēc nodarījuma, netiktu uzskatīti par spēkā esošiem.

Plānots arī atļaut aizdomās turamajiem būt klāt, kad upuri vai informācijas nopludinātāji nāk klajā ar ar savām liecībām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu