Lecot ūdenī uz galvas, smadzeņu bojājumus gada laikā gūst aptuveni 25 cilvēki

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scnapix

Gada laikā apmēram 25 cilvēki gūst smadzeņu bojājumus, lecot ūdenī uz galvas, šodien kampaņas «Pārgalvis= Bezgalvis» atklāšanā sacīja mugurkaula ķirurgs Artis Gulbis.

Viņš norādīja, ka pēc smadzeņu bojājuma sekas ir smagas. Cilvēki, kuri gūst traumas pēc lēciena ūdenī, var iet bojā uzreiz vai atkarībā no traumas smaguma gūt dzīvildzes samazinājumu. Cilvēks pēc traumas gūšanas var nodzīvot trīs mēnešus vai ilgāk, tomēr jāsaprot, ka pēc šāda veida traumām cilvēki zaudē dažādu ķermeņa locekļu funkcionēšanas spēju, turklāt to atgūšanai nereti nelīdz ne operācijas, ne medikamenti.

Gulbis uzsvēra, ka vairāk nekā 90% gadījumu, kad trauma gūta, lecot uz galvas ūdenī, cietušie bijuši jaunāki par 30 gadiem.

Pēc mugurkaula ķirurga paustā, jāievēro trīs būtiski principi, lai negūtu šāda veida traumas, kas ietekmi atstās uz visu mūžu, - peldēšanās nav savienojama ar alkoholu, ūdens dziļumam, lecot uz galvas, jābūt vismaz divu cilvēka augumu dziļumā, bet vislabāk, ja ūdenstilpne ir vismaz piecus metrus dziļa, turklāt uz galvas nekādā gadījumā nedrīkst lēkt nepazīstamās vietās.

Arī veselības ministre Anda Čakša (ZZS) kampaņas atklāšanā norādīja, ka īpaša uzmanība, peldoties vai nodarbojoties ar citām fiziskām aktivitātēm, jāpievērš drošībai.

Čakša norādīja, ka kampaņas «Pārgalvis= Bezgalvis» iecere ir novērst traumas un nāves gadījumus, kuri varēja nenotikt, ievērojot drošības pasākumus. «Šodien nerunājam par to, kas ir neizbēgams, bet par novēršamiem gadījumiem,» sacīja ministre, kura atgādināja, ka nekādā gadījumā nedrīkst lēkt nepazīstamās vietās, kur apakšā var būt akmeņi, vecas celtnes vai citi bīstami objekti.

Vienlaikus ministre uzsvēra, ka alkohols nav «draugs» nevienai fiziskai aktivitātei, jo tās ir saistītas ar precizitāti un drošību.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Veselības veicināšanas departamenta direktore Ilze Straume sacīja, ka kampaņas mērķis ir atturēt cilvēkus no lekšanas uz galvas ūdenī. «90% gadījumu cieš jauni vīrieši, kuru būtu varējuši dzīvot savu ierasto dzīvi, bet viens lēciens šo dzīvi var pavērst negaidītā gultnē,» sacīja Straume.

Viņa norādīja, ka kampaņā ar video, audio un vizuāliem materiāliem vēlas uzrunāt sabiedrību, cerot pasargāt cilvēkus no nonākšanas ratiņkrēslā vai pat nāves. Kampaņas materiāli tiks izplatīti televīzijā, kinoteātros, radio, sociālajos tīklos, tāpat kampaņas laikā varēs vērot vides reklāmas, kā arī citus informatīvus materiālus un pasākumus.

Pēc Straumes paustā, cilvēkus kampaņā uzrunās gan ārsti, gan cilvēki, kuri cietuši, lecot uz galvas ūdenī un tagad piedzīvo notikušā sekas. «Cerams, ka cilvēki atcerēsies šos piemērus un tādā veidā būs iespējams pasargāti viņus,» sacīja Straume, norādot, ka kampaņa būs ilgāka nekā viens gads, un arī turpmākajos gados Veselības ministrija un SPKC centīsies mainīt sabiedrības uzvedību, lai novērstu traģiskos gadījumus.

SPKC un ministrijas rīkotā kampaņa iecerēta jauniešu mugurkaula un galvas traumu novēršanai, kas rodas, pārgalvīgi lecot ūdenī uz galvas, kā arī aktīvās atpūtas un sportisko aktivitāšu laikā neizmantojot atbilstošu aizsargekipējumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu