Kenijā par malumedniecību varētu draudēt nāvessods

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scnapix

Malumedniekiem Kenijā varētu draudēt nāvessods, izteicies Kenijas tūrisma un vides ministrs Nadžibs Balala, norādot, ka šobrīd spēkā esošie sodi par malumedniecību neesot pietiekami bargi, vēsta Lielbritānijas medijs «The Independent».

Šādu viedokli ministrs esot paudis Ķīnas ziņu aģentūrai «Siņhua».

Ministrs esot norādījis, ka nāvessoda piemērošana par malumedniecību jau tuvākajā laikā tikšot iekļauta attiecīgajos likumos.

«Mums kopš 2013.gada ir spēkā Dabas aizsardzības likums, kas par malumedniecību paredz arī mūža ieslodzījumu vai naudassodu 200 000 ASV dolāru apmērā. Tomēr šie sodi nav mazinājuši malumedniecību, tāpēc nepieciešams vēl bargāks sods,» ministra teikto citē «Siņhua».

Nāvessoda noteikšana gan varētu izraisīt Kenijai domstarpības ar ANO, kas principā iebilst pret nāvessoda piemērošanu, neatkarīgi no nozieguma.

Pagājušajā gadā malumednieki Kenijā nogalināja 69 ziloņus un deviņus degunradžus.

Kenijā mītošo ziloņu un degunradžu skaits ir attiecīgi 34 000 un mazāk nekā 1000.

Kenijas tūrisma nozares amatpersonas norāda, ka malumedniecības apjoms valstī pēdējo gadu laikā ir samazinājies, lielā mērā pateicoties valsts institūciju pūliņiem un investīcijām dabas aizsardzībā.

Saskaņā ar Kenijas tūrisma ministrijas datiem degunradžu malumedniecības gadījumu skaits valstī 2017.gadā samazinājās par 85%, salīdzinot ar vēsturiski augstāko līmeni, kas reģistrēts 2013.gadā.

Tikmēr malumednieku nogalināto ziloņu skaits no visu laiku augstākā līmeņa 2012.gadā pērn samazinājās par 78%.

Neskatoties uz šo samazinājumu, malumednieki joprojām būtiski apdraud dzīvnieku skaita pieaugumu.

Ziņas par iespējamo nāvessoda piespriešanu malumedniekiem Kenijā izraisījušas neviennozīmīgu reakciju.

Daļa sabiedrības uzskata, ka tās esot lieliskas ziņas, savukārt citi uzskata, ka ierosinātais soda mērs esot pārāk bargs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu