Seniors un viedtālrunis. Kā viņiem «sadraudzēties»?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ap 70% Latvijas iedzīvotāju vecumā virs 60 gadiem jau lieto viedtālruņus, liecina «Tele2» šī gada pavasarī veiktais pētījums. Neskatoties uz to, ka šis rādītājs ir gana augsts, vēl diezgan ievērojama senioru daļa jaunākās paaudzes telefonus neizmanto, liedzot sev iespēju daudz vairāk iesaistīties komunikācijā ar bērniem un mazbērniem caur viņiem saprotamajiem un ērtiem kanāliem. Protams, seniori varētu arī paši mēģināt apgūt viedtālruni, bet daudz biežāk tas būs tieši pašu bērnu un mazbērnu uzdevums, gan iegādājoties un uzdāvinot radiniekam telefonu, gan iemācot to lietot.

Īpaši svarīgi veltīt senioriem laiku pirmajās dienās, kad viedtālrunis nonāk viņu rokās.

Sagatavo telefonu lietošanai

Uzdāvināt viedtālruni iepakojumā, neuzinstalējot nepieciešamās programmas un nepaskaidrojot, kā tās lietot, nozīmē pasniegt vissliktāko dāvanu vecāka gada gājuma cilvēkam.

Tāpēc ieteicams dāvanu nopirkt laicīgi un pielāgot to senioram:

  • Vissvarīgākās lietotnes jāizvieto galvenajā darba virsmā. Turklāt jācenšas visu nepieciešamo salikt vienā vai divās darba virsmās, lai senioram būtu viegli orientēties.
  • Galvenajā darba virsmā būtu vērtīgi izvietot ātrās numura izsaukšanas ikonas, piefiksējot tur savu un citu radinieku kontaktus.
  • Būtiski atcerēties – kādas lietotnes uzinstalēsi senioram, tās viņš arī lietos. Izvērtē, kādu lietotni, sociālos tīklus u.c. lietojat savā ģimenes lokā, un tās arī uzliec seniora viedtālruņa darba virsmā.
  • Obligāti izdzēs no darba virsmām visu lieko, lai nevajadzīgās ikonas senioram nejauc galvu.
  • Daļai vecāku vai vecvecāku vairs nav tik laba redze kā jaunībā. Lai vieglāk saskatīt un pieskarties attiecīgajai ikonai, maksimāli palielini to izmēru un šriftu.

Velti laiku apmācībām

Viedtālruņa lietošanas apmācība, dāvinot senioriem telefonu, ir daudz svarīgāka par pašu dāvanu. Lielākā daļa vecāka gada gājuma cilvēku lietos tikai tās aplikācijas un iespējas, ko parādīsi. Īpaši pirmajā laikā, līdz iemanīsies rīkoties ar ierīci.

  • Sākumā iemāci pamata lietas – telefona ieslēgšanu, nobloķēšanu un atbloķēšanu. Bloķēšanas un atbloķēšanas funkcijai ieteicams izmantot pirksta nospiedumu vai vienkāršu cipara kombināciju. Vislabāk, ja seniors pats izdomā kodu, ko atcerēties.
  • Pirmajā reizē pietiks, ja iemācīsi senioru zvanīt un sūtīt īsziņas. Savu, citu ģimenes locekļu numurus un citus nepieciešamos izvieto uz darba virsmas, izmantojot ātro numura izsaukšanas funkciju.
  • Ja runa ir par īsziņām, atceries – dažiem telefona modeļiem uz darba virsmas iespējams izvietot ikonu ar ātro SMS funkciju. Galvenās lietas, kuras pirmajā reizē senioram jāizstāsta – kā pārslēgties starp burtiem un zīmēm un kā izmantot automātisko korektoru, kas izlabos īsziņā pieļautās kļūdas.
  • Uzliekot uz darba virsmas kādas saziņas lietotnes ikonu, piemēram, Whatsapp, Messenger u.c., iemāci senioram sākumā tikai aplūkot saturu, ko sūtat viņam. Vēlāk parādi, ka lietotnēs rakstīt ir tikpat viegli, kā sūtīt parastās īsziņas.

Atkārtot iemācīto un iemācīt vēl mazliet

Iespējams, tev pašam viedtālruņa lietošana šķiet elementāra un tu intuitīvi zini, kā izmantot pat tās funkcijas, kuras īpaši neesi apguvis. Turpretī senioriem vismaz sākumā ir jāiegaumē katrs solis, katrs pieskāriens tālrunim. Ja centīsies viņu apmācīt lietot visas telefona lietotnes un programmas vienas dienas laikā, seniors rezultātā neatcerēsies neko. Tāpēc ievēro zelta principu un katru reizi pievieno tikai vienu divas lietotnes. Apmācības jāveic vairākos piegājienos un arī ikreiz jāatgādina jau apgūtais.

Parādi, ka viedtālrunis var aizvietot ikdienā nepieciešamas lietas

Tev jāparāda, ka viedtālrunis nav apgrūtinājums senioru dzīvē, bet gan veids, kā dzīvi padarīt ērtāku. Tajā ir gan lukturītis, gan kalkulators, gan arī var uzinstalēt, piemēram, kalendāru ar visām mēneša fāzēm un ieteikumiem stādu stādīšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu