Kā skan latviešu tautastērps? (1)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš

Jau šajā nedēļas nogalē tiks atklāti XXVI Vispārējie latviešu Dziesmu un XVI Deju svētki. LMT Straume piedāvā jaunāko stāstu video sērijā par vērienīgo gatavošanos svētkiem. Šajā sērijā dodamies iepazīt latviešu tautastērpus, lai atspēkotu mītu par pelēko latvieti un ierakstītu unikālu tautastērpa iedvesmotu skaņdarbu.

Šoreiz Rihards Sniegs tiekas ar tautastērpu eksperti Ziedīti Muzi, lai noskaidrotu, vai tiešām latvietis ir pelēks, kā mēdz teikt. Eksperte ir pārliecināta, ka par pelēcību tautastērpos nevar būt ne runa – tie ir koši, krāsaini, greznām rotām izrotāti! Turklāt tautastērps ir gluži kā vizītkarte - tas atklāj valkātāja izcelsmi, turību un pat ģimenes stāvokli.

Ar ko sākt, ja meklē savu tautastērpu? Ar brunčiem sievām un svārkiem – vīriem. Bet, lai savā īpašumā iegūtu pilnu tautastērpa komplektu, palīgā jāsauc arī kurpju meistars, cepuru darinātājs, metāla rotu meistars un citi. Rihards iepazīsies ar kuplo amatnieku pulku, kuri savām rokām rada krāšņākos latviešu tautastērpus.

Tautastērpa detaļu, krāsu daudzveidība un amatnieku meistarība iedvesmojuši skaņu mākslinieci Kristu Dinteri ierakstīt neparastu skaņdarbu. Kā skan latviešu tautastērps – uzzini jaunākajā video stāstā!

LMT Straume astoņu video stāstu sērijā ielūkosies svētku organizēšanas aizkulisēs un uzzinās par kolektīvu gatavošanos Dziesmu un deju svētkiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu