NVO pauž neapmierinātību ar pārlieko birokrātiju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Nevalstiskās organizācijas (NVO) vēstulē valsts amatpersonām pauž neapmierinātību ar Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) pārvaldību un pārlieko birokrātiju.

Vēstulē 23 nevalstiskās organizācijas pauž neapmierinātību ar Sabiedrības integrācijas fonda darbību, pieņemtajiem lēmumiem un pārlieku lielo birokrātiju, norādot, ka organizācijas gadiem ilgi ir vērsušas publiskās pārvaldes uzmanību un aicinājušas novērst nepilnības. Par tiem norādījis arī zvērinātu advokātu birojs «Cobalt», kas atzinumā «Sabiedrības integrācijas politikas organizatoriskā un tiesiskā ietvara pilnveides iespējas» ietvēra ne tikai kritiku, bet konkrētus priekšlikumus sabiedrības integrācijas jomas pārvaldības pilnveidei.

«Diemžēl līdz šim nekas nav darīts, lai uzlabotu situāciju, kas novedis pie skaļiem publiskiem skandāliem un neapmierinātības nevalstiskajā sektorā. Sabiedrības integrācijas fondam ir jābūt institūcijai, kas stiprina pilsonisko sabiedrību, bet šobrīd gluži pretēji - tā tiek vājināta ar pārlieku birokrātiju, valsts dibināta fonda konkurēšanu ar nevalstiskajām organizācijām un necaurspīdīgu pārvaldību,» atzīmē NVO.

Organizācijas norāda uz sešiem steidzami risināmiem jautājumiem. Pirmkārt, jānovērš Sabiedrības integrācijas fonda pārlieku lielā autonomija, un neskatoties uz to, ka Sabiedrības integrācijas fonda likumā noteikts, ka fonds atrodas Ministru prezidenta institucionālā pārraudzībā, Ministru prezidentam nav nekādu iespēju ietekmēt tā darbību un pat atcelt prettiesiskus lēmumus.

Otrkārt, jāizveido ārpustiesas strīdu risināšanas mehānisma, kā to lūguši arī Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas deputāti šogad maijā. NVO ieskatā, esošais mehānisms nav racionāls, ir resursu ietilpstošs process un nevalstiskās organizācijas, to ierobežotās kapacitātes dēļ, nespēj aizstāvēt savas tiesības, kas būtu valstij jānodrošina.

Treškārt, jāsamazina birokrātiskais slogs projektu ieviesējiem, tostarp nodrošināt, ka Sabiedrības integrācijas fonda sekretariāts ņem vērā valsts budžeta finansētā NVO fonda stratēģiskās plānošanas komitejas NVO izstrādātās rekomendācijas. Ceturtkārt, jānovērš tas, ka Sabiedrības integrācijas fondas konkurē ar NVO, kas ir pretrunā normatīvajiem aktiem. Piektkārt, jāveic grozījumi Sabiedrības integrācijas fonda likumā, ar mērķi uzlabot fonda padomes efektivitāti un spēju uzraudzīt sekretariāta darbu.

Tāpat organizāciju ieskatā jāveic Sabiedrības integrācijas fonda funkcionālais audits darbības mērķtiecīguma analīzei un efektivitātes uzlabošanai. Audita ietvaros jāizvērtē, vai konkrētais resursu izlietojums ir tuvinājis definētos konkrētās programmas mērķus un vai programmā izmantotās metodes ir bijušas visefektīvākais veids definēto mērķu sasniegšanai.

NVO lūdz risināt šīs problēmas pēc iespējas ātrāk, radot efektīvu un nevalstiskajam sektoram labvēlīgu institūciju finansējuma administrēšanā un papildus finansējuma piesaistē, kā tas sākotnēji un likumā tika paredzēts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu