TVNET no Kosovas: volejbols ramadāna gaisotnē

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: cev.lu

Latvijas volejbola izlase, turpinot dalību Eiropas Sudraba līgas turnīrā, trešdien aizvadīs otro izbraukuma spēli, viesos tiekoties ar mums gana eksotisko Kosovas izlasi, kas ir turnīra debitante un četru komandu apakšgrupas, kurā ir arī Austrija un Maķedonija, pastarīte.

Abu vienību pirmā apļa savstarpējā mačā pirms nedēļas Daugavpilī latvieši sagrāva Kosovu ar rezultātu 3-0 (25:12, 25:8, 25:14), un arī šajā mačā Āvo Kēla trenētie «Latvijas vilki», kā nu tiek dēvēta Latvijas volejbola valstsvienība, ir izteikti favorīti.

Eiropas Sudraba līgas B apakšgrupā ar trīs spēlēs izcīnītiem deviņiem punktiem Latvija ir pirmajā vietā, tālāk ar sešiem punktiem seko Austrija, trešā ar trim punktiem ir Maķedonija, bet Kosova pagaidām ir bešā.

Volejbolisti Kosovas galvaspilsētā Prištinā ieradās otrdien ap pusdienlaiku, pirms mača aizvadot divus treniņus «Pallati i Rinise» jeb «Jaunatnes un Sporta pils» arēnā. Celtne paveca, būvēta vēl bijušās Dienvidslāvijas laikā, ceļu uz halli spēlētājiem jāmēro caur lielveikala bodītēm. Ēka, kurā ir divas halles, 2000.gadā smagi cieta ugunsgrēkā. Lai arī tika veikta renovācija, lielā halle joprojām nedarbojas, bet mazā halle, kurā notiks spēle, līdzinās kaut kam vidējam starp Rīgas Sporta manēžu un lielu koncerthalli, toties volejbola laukuma segums ir labs un arī griesti augsti.

Jāpiebilst, ka spēle sāksies jau plkst.17 pēc vietējā laika (plkst.18 pēc Latvijas laika), taču tam ir savs izskaidrojums. Kā TVNET pastāstīja Kosovas Volejbola federācijas ģenerālsekretārs Valons Nikoi, šobrīd valstī tiek ievērots musulmaņu svētais mēnesis jeb ramadāns. Tā laikā islāmticīgie maltīti ietur tikai pēc saulrieta, līdz ar to arī liela daļa Kosovas galvaspilsētas Prištinas iedzīvotāju ievēro šo rituālu. Pa dienu viņi gavē, līdz ar to, spēlei sākoties vēlāk, lielākā daļa potenciālo skatītāju labāk izvēlēsies ēdienreizi, nevis volejbola baudīšanu.

Kosova uz starptautiskās volejbola kartes «uzradās» vien 2016.gadā, kad šīs valsts volejbola federācija tika uzņemta Starptautiskās Volejbola federācijas (FIVB) saimē.

«Mēs šobrīd esam attīstības posmā un speram pirmos soļus starptautisku spēļu rīkošanā,» sacīja Nikoi. Viņš izteica cerību, ka uz spēli ar Latviju ieradīsies vairāk skatītāju nekā uz mačiem ar Austriju un Maķedoniju, kad arēnā bijuši ap 200 volejbola cienītāju. Tiesa, pavasarī uz Kosovas dāmu volejbola čempionāta fināliem tribīnēs bijuši pat 3000 līdzjutēju.

«Kosovā populārākais sporta veids ir futbols, bet basketbols, volejbols un handbols seko vienādās pozīcijās. Mūsu valstī ar volejbolu, ņemot vērā arī jauniešus un bērnus, nodarbojas aptuveni 2000 sportistu, tomēr jūtama liela interese no jauniešu puses. Kosovas sportā šobrīd ir jūtama liela attīstība, jo mums daudzos sporta veidos aug daudzsološa un talantīga paaudze,» sacīja Nikoi.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu