Pielabināties senču gariem: «izsalkušā spoka» svētki Honkongā

TVNET/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Cilvēki Honkongas ielās dedzina banknotes. Turpat līdzās tiek ierīkotas teltis, kurās notiek operas priekšnesumi. Tas viss tiek darīts neparasta mērķa vārdā - lai pielabinātos senču gariem, kas saskaņā ar ķīniešu māņticību Mēness kalendāra septītajā mēnesī klīst starp dzīvajiem cilvēkiem, vēsta aģentūra AP.

«Izsalkušā spoka» svētkos seno budistu un daoistu tradīciju sekotāji godina savus priekštečus ar ēdienu, svecēm un mūziku.

Viņi tic, ka laikā no augusta vidus līdz septembra vidum - sauktā par spoku mēnesi - elles vārti tiek atrauti vaļā un mirušo dvēseles staigā starp dzīvajiem. Nerodot mieru, dzīvo pasaulē šajā laikā klejo to senču gari, kas netika pienācīgi izvadīti.

Foto: EPA/Scanpix

Ar rituālu palīdzību dzīvie cenšas mazināt senču dvēseļu ciešanas, ko tās pieredz mirušo valstībā. Godināti tiek ne vien ģimenes locekļu gari, bet arī nezināmi «spoki», lai tie neieperinātos dzīvo cilvēku mājās un nenestu nelaimi.

Foto: AP/ScanPix

Spoku mēnesi ar dažādām tradīcijām svin Ķīnā, Japānā, Indonēzijā, Malaizijā, Vjetnamā un citās Āzijas valstīs.

Spocīgais pasākums noslēdzas ar papīra laternu palaišanu ūdenī, simboliski aizvadot spokus atpakaļ uz mirušo pasauli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu