Kā pareizi sauļoties vasarā? Uzzini savu ādas fototipu

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

«Runāt par to, kā sauļoties vasarā, ir pietiekami sarežģīti,» atzīmē Ludmila Stavro-Freiberga, kosmetoloģe un «Panacea Pro» klīnikas vadītāja. «Sarežģīti ne tāpēc, ka sarežģīta ir pati tēma, bet tāpēc, ka visi Latvijas iedzīvotāji ir pārliecināti, ka māk «pareizi» sauļoties. Diemžēl tas tā nav. Lai labāk orientētos šajā jautājumā, es pastāstīšu, kā noteikt savu ādas fototipu, un sniegšu dažas rekomendācijas «vasaras» ādas kopšanai.»

 
Foto: Depositphotos.com

Kā noteikt savu fototipu un savu «eritēmisko devu»?

Eritēmiskā deva - tā ir īsviļņu (ultravioleto) staru deva, kas nosaka drošu cilvēka atrašanos saulē.

Katram cilvēkam atkarībā no ādas fototipa ir sava eritēmiskā deva.

Eritēmisko devu katram fototipam raksturo laiks. Piemērs: cilvēki, kuriem ir pirmais fototips, saulē var atrasties 10-15 minūtes, tad parādās pirmās ādas bojājumu pazīmes un bez aizsarglīdzekļiem viņi vairs nevar turpināt sauļoties.

 
Foto: Depositphotos.com

Kopumā eksistē 6 fototipi:

  • «Ķeltu fototips». Pirmais fototips - cilvēki ar ļoti baltu, maigu ādu, ļoti bieži ar vasaras raibumiem, rudi, ar gaišām, zaļām vai gaiši zilām acīm. Šādi cilvēki parasti neiedeg, viņiem pastāv ļoti liels tūlītējas apdegšanas risks. Kā jau tika minēts, viņiem eritēmiskā deva ir 5-10 minūtes.
  • «Nordiskais» vai «āriešu» fototips». Otrais fototips - cilvēki ar gaišu ādu, dažreiz ar vasaras raibumiem, ar gaišām acīm, gaiši brūniem vai kastaņkrāsas matiem. Šādi cilvēki arī ļoti slikti iedeg vai iedeg ar lielām grūtībām, arī ir biežas apdegšanas risks. Eritēmiskā deva otrajam fototipam ir 10-20 minūtes.
  • «Tumšais Eiropas» fototips. Trešais fototips - cilvēki ar pelēkām vai tumši brūnām acīm, tumši brūniem vai kastaņkrāsas matiem, āda var būt mazliet tumša, parasti bez vasarraibumiem. Šādi cilvēki iedeg pietiekami labi, viņiem ir mērens ādas apdegumu risks, eritēmiskā deva - 30 minūtes.
  • «Vidusjūras reģiona» fototips. Ceturtais tips - cilvēki ar tumšu, olīvkrāsas ādu, tumšām acīm un tumšiem matiem. Viņi labi iedeg un praktiski neapdeg.
  • «Indonēzijas - Vidusaustrumu» fototips. Piektais fototips - cilvēki ar tumšu ādu, tumšām acīm, tumšiem matiem, ātri iedeg un neapdeg.
  • Sestais fototips, «afroamerikāņu». Tam nav nepieciešami papildu komentāri par iedegumu saulē, ja runa ir par vairākumu Latvijas iedzīvotāju.
 
Foto: Depositphotos.com

Latvijas iedzīvotāji nedrīkst sauļoties ilgāk par 30 minūtēm

Cilvēki, kas dzīvo Latvijas teritorijā, pamatā ir otrā un trešā fototipa pārstāvji. Vērojams neliels pirmā un ceturtā fototipa pārstāvju procents, bet reti. Tas nozīmē, ka mūsu eritēmiskā deva bez saules aizsarglīdzekļiem ir 10-30 minūtes.

Vietējā klimata biežo izmaiņu rezultātā Latvijas iedzīvotāji bieži pārkāpj eritēmiskās devas sezonas sākumā.

 
Foto: Depositphotos.com

Kā pienācīgi rūpēties par ādu vasaras periodā?

Saules aizsargkrēms, saulesbrilles un vasaras galvassega - šāds komplekts ir obligāts katram Latvijas iedzīvotājam! Ja netiek nēsātas saulesbrilles, neskatoties uz saules aizsargkrēmu lietošanu, var provocēt melanoģenēzes procesu un pigmentācijas rašanos. Ja sauļojas «nepareizā» laikā, var ātri apdegt. Ja ir augsts ultravioletais indekss, velciet apģērbu ar garām piedurknēm un tādu, kas nosedz kājas.

Lai cīnītos ar pārmērīgu tūsku, paplašinātiem asinsvadiem un pigmentāciju, vasaras periodā jāvelta laiks mikrostrāvas terapijai: taukainai ādai vasaras laikā ieteicams mandeļu pīlings, sausai ādai būs piemērots glukonskābes-dzintara pīlings. Šiem pīlingiem nav kairinošas iedarbības, tāpēc tie ir piemēroti vasarai, kā arī ļoti svarīgas ir dziļas mitrināšanas procedūras - gan manuālas, gan izmantojot dažādus aparātus.

Jāatzīmē arī tas, ka vasara ir labākais laiks injekciju metodikām: kontūru plastikai, botulotoksīnam, mezoterapijai.

«Atcerieties, ka mēs iedegam ne tikai tad, kad guļam pludmalē, bet arī tad, kad pārvietojamiem no punkta A uz punktu B vai strādājam dārzā. Ceru, ka mani padomi palīdzēs jums un jūsu ādai saglabāt veselību!» - rezumē Ludmila.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu