VM tuvākajā laikā izstrādās kritērijus ģimenes ārstiem pacienta izmeklēšanai uz HIV

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere / LETA

Veselības ministrija (VM) tuvākajā laikā plāno izstrādāt kritērijus ģimenes ārstiem pacienta izmeklēšanai uz HIV, - tika lemts HIV infekcijas, tuberkulozes un seksuālās transmisijas infekciju izplatības ierobežošanas koordinācijas komisijas sēdē.

VM norādījusi, ka tuvākajā laikā nodrošinās ģimenes ārstu prakses ar HIV eksprestestiem, kā arī risinās jautājumu par iespējām nodrošināt tiešu pieejamību laboratoriskajiem izmeklējumiem personām ar pozitīvu HIV eksprestestu.

Ministrija HIV infekcijas, tuberkulozes un seksuālās transmisijas infekciju izplatības ierobežošanas koordinācijas komisijas sēdē norādīja uz virkni tuvākā laikā plānoto pasākumu veselības aprūpes pakalpojumu pieejamības uzlabošanai, tostarp VM sadarbībā ar Nacionālo veselības dienestu (NVD) apzinās iespējas nodrošināt pakalpojuma apmaksu ārsta palīgam, veicot HIV pirmstesta un pēctesta konsultāciju, kā arī apzinās iespējas vairāk iesaistīt reģionālo ārstniecības iestāžu infektologu iesaisti HIV un AIDS pacientu ambulatorās veselības aprūpē.

VM sēdē iepazīstināja arī ar 2018. un 2019.gadā plānotajiem pasākumiem. Šī gada laikā iecerēts pilnveidot HIV profilakses punktu darbības kvalitātes novērtēšanas metodiku, tostarp veicot klientu apmierinātības novērtējumu.

Šogad VM iecerējusi sagatavot arī Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu par higiēnas prasībām skaistumkopšanas pakalpojumu sniedzējiem, izstrādāt HIV un AIDS reģistru, kā arī veikt grozījumus Ar noteiktām slimībām slimojošu pacientu reģistra izveides, papildināšanas un uzturēšanas kārtībā. Paredzētas arī citas izmaiņas MK noteikumos.

Savukārt nākamgad plānots izstrādāt rekomendācijas HIV profilakses punktiem un nevalstiskajām organizācijām par riska grupu HIV eksprestestēšanu un konsultēšanu, informatīvus materiālus un infografikas e-videi, rekomendācijas ģimenes ārstiem, infektologiem un citām ārstniecības personām par HIV pēcekspozīcijas nodrošināšanu. Paredzēts arī nodrošināt HIV eksprestestus 20 ģimenes ārstu praksēs un veikt 20 prakšu apmācību par HIV pirmstesta un pēctesta konsultāciju.

Vienlaikus nākamā gada budžetā VM pieprasīs finansējumu HIV ambulatorai ārstēšanai nepieciešamo zāļu pieejamības

uzlabošanai, HIV infekcijas, seksuālās transmisijas infekciju, B un C hepatīta izplatības ierobežošanas rīcības plāns 2018.-2020.gadam, opioīdu aizvietojošās farmakoterapijas pieejamības uzlabošanai un citiem pasākumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu