Digitālais heroīns: «videospēļu slimību» klasificēs kā garīgās veselības traucējumus

TVNET/CNN
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Pasaules Veselības organizācija (PVO) grasās iekļaut «videospēļu slimību» jaunajā Starptautiskajā slimību klasifikatora izdevumā, kas tiks izlaists pirmdien, ziņo raidorganizācija CNN.

«Es neizgudroju precedentu,» sacīja PVO Garīgās veselības un atkarību departamenta loceklis Vladimirs Pozņaks, kurš Pasaules Veselības asamblejā ierosināja papildināt klasifikatoru ar jauno diagnozi. Pozņaks norāda, ka PVO tikai sekojot «tendencēm un attīstībai, kas vērojama sabiedrībā un profesionālajā vidē».

Taču ne visi psiholoģijas eksperti piekrīt, ka videospēļu slimība ir gana nopietna parādība, lai būtu pelnījusi vietu klasifikatorā.

Klasifikators tiek izmantots, lai mediķi varētu noteikt diagnozes, bet pētnieki varētu apkopot statistikas datus par nāves cēloņiem, slimībām un simptomiem. Savukārt apdrošināšanas kompānijas izmanto klasifikatoru kā pamatu kompensāciju piešķiršanai.

Pozņaks uzskata, ka videospēļu slimības iekļaušana augsta profila klasifikatorā nodrošinās to, ka mediķi būs labāk informēti par šo parādību un «cilvēki, kas no tās cieš, varēs saņemt atbilstošu palīdzību».

Pozņaks norāda uz trim galvenajām videospēļu slimības pazīmēm: spēles izvirzās dzīves priekšplānā un atstāj otrajā plānā pārējos dzīves aspektus; atkarīgais nekontrolē savus spēlēšanas paradumus un turpina to darīt pat tad, kad saskaras ar negatīvām sekām; spēlēšana noved pie vērā ņemama stresa un traucē personīgajām attiecībām, ģimenes dzīvei, sabiedriskajai dzīvei, izglītībai vai darbam.

Atkarība no spēlēm var novest arī pie traucēta miega, problēmām ar ēšanu un mazkustīguma. Kopumā galvenās videospēļu slimības pazīmes ir ļoti līdzīgas atkarībai no apreibinošajām vielām un azartspēlēm. Lai diagnosticētu videospēļu atkarību, vismaz 12 mēnešus jābūt vērojamām galvenajām pazīmēm. Lielākā daļa videospēļu fanu šim aprakstam neatbilst, norāda Pozņaks, piebilstot, ka no videospēlēm patiesi atkarīgo skaits ir «ļoti zems».

Atkarīgo ārstēšanas metodes balstītas uz kognitīvi biheiviorālo terapiju, norāda mediķis.

ASV jau ir atvērtas vairākas klīnikas, kurās tiek ārstēti no videospēlēm atkarīgie. «Esmu pārsteigta, ka cilvēki to saprot tikai tagad. Taču es saprotu, ka ir nepieciešami spēcīgi, uz pētījumiem balstīti pierādījumi, pirms definē jaunu slimību,» norāda Hilarija Keša, kura ir videospēļu atkarīgo ārstniecības programmas «reSTART» līdzdibinātāja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu