NVD: Valsts ģimenes ārstiem apmaksā specializēto programmu e-veselības lietošanai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Tehnoloģiskais nodrošinājums, tai skaitā speciālās programmas, kas paredzētas lietošanai kopā ar e-veselības sistēmu, ģimenes ārstu praksēm tiek finansēts no valsts budžeta līdzekļiem, pavēstīja Nacionālā veselības dienesta (NVD) pārstāve Evija Štālberga.

Pēc Štālbergas paustā, plašsaziņas līdzekļos izskan nepilnīga informācija, ka darbā ar e-veselību ģimenes ārstiem ērtāk ir izmantot starpniekprogrammas, kas izmaksā ap 60 eiro mēnesī, tomēr NVD vērš uzmanību, ka izmaksas par specializētās programmatūras uzturēšanu ģimenes ārstiem sedz valsts.

Štālberga informēja, ka gadā ģimenes ārsta prakse ar vidēju pacientu skaitu, kas ir apmēram 1570 cilvēki, savam tehnoloģiskajam nodrošinājumam saņem finansējumu 2753 eiro apmērā. Tas ietver arī 72 eiro mēnesī, kas paredzēti tieši specializētās programmatūras uzturēšanai. Nepieciešamības gadījumā prakse specializētās programmatūras uzturēšanai var atbilstoši saviem ieskatiem novirzīt vairāk līdzekļu no kopējā maksājuma par tehnoloģisko nodrošinājumu, atzīmē NVD.

Maksājums tehnoloģiskajam nodrošinājumam paredzēts datora, interneta, programmatūras un citu tehnisko iekārtu, pakalpojumu iegādei. Šis maksājums ir daļa no kapitācijas naudas, ko ģimenes ārsta prakse saņem par katru praksē reģistrēto pacientu. Tas ģimenes ārstu praksēm ir ietverts kopējā prakses finansējumā jau vairāk nekā piecus gadus un tiek pārskaitīts reizi mēnesī, norāda Štālberga.

NVD atzīmē, ka no šī gada kapitācijas nauda tika palielināta no 1,25 līdz 1,60 eiro par vienu pacientu, līdz ar to ģimenes ārstu prakšu finansējums ir palielinājies par vidēji 553 eiro mēnesī. Kopējais finansējums, ko viena ģimenes ārsta prakse saņem valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanai, vidēji sasniedz vairāk nekā 4000 eiro mēnesī.

Vienlaikus NVD atgādina, ka ārstniecības iestādes un aptiekas var izvēlēties vienu no diviem e-veselības sistēmas lietošanas veidiem - pieslēdzoties e-veselības portālam «www.eveseliba.gov.lv», kura lietošana ir bez maksas, vai izmantojot ārstniecības iestādē līdz šim lietoto lokālo informācijas sistēmu, kas ir pielāgota darbam ar e-veselību.

Eiropas reģionālās attīstības fonda (ERAF) projektā «Ārstniecības procesa nodrošināšanai nepieciešamo datoru un biroja tehnikas iegāde primārās veselības aprūpes ārstu praksēm» ģimenes ārstu prakses varēja arī pieteikties datoru, tostarp galda datoru, portatīvo datoru un planšetdatoru, monitoru, kā arī drukas iekārtu un skeneru iegādei ar ERAF finansiālo atbalstu. Šo iespēju izmantoja 518 ģimenes ārstu prakses, saņemot tehnisko nodrošinājumu vairāk nekā 4,2 miljonu eiro apmērā.

Jaunajā Eiropas Savienības struktūrfondu periodā no 2014. gada līdz 2020.gadam paredzēts realizēt šī projekta 4.kārtu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu