Lielbritānijas princis Viljams vēsturiskā vizītē apmeklē Jeruzalemi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Lielbritānijas princis Viljams devies vēsturiskā vizītē - viņš ir pirmais britu karaļnama pārstāvis, kas apmeklēs Izraēlu un palestīniešu teritorijas. Vizīti viņš sāka ar holokausta upuru piemiņai izbūvētā Jadvašemas memoriāla apmeklējumu Jeruzalemē, vēsta aģentūra «Reuters».

Viljams, kurš ir otrais rindā uz Lielbritānijas monarha troni, nolika ziedus memoriāla Piemiņas zālē, kur deg mūžīgā uguns un uz grīdas iegravēti holokausta upuru vārdi.

«Biedējoši,» teica Viljams, vērojot vienu no memoriāla muzeja eksponātiem - uz nacistu nāves nometni atvestajiem ebrejiem atņemtās kurpes.

Viljams arī tikās ar 86 gadus veco Henriju Foneru un 80 gadus veco Polu Aleksandru, kurus 30. gados «Kindertransport» programmas ietvaros kā bērnus uzņēma Lielbritānija, paglābjot no nāves nacistu rokās.

«Kad spēru pirmo soli uz Anglijas zemes, tas bija tā, it kā es būtu pārdzimis. Es pametu nacistisko Vāciju, un mani uzņēma briti. Esmu milzīgu pateicību parādā Lielbritānijas ļaudīm,» intervijā aģentūrai «Reuters» sacīja Aleksandrs. No Leipcigas aizvestā Aleksandra māte īsi pirms Otrā pasaules kara sākuma sasniedza Lielbritāniju, un vēlāk ģimenei pievienojās arī Aleksandra tēvs, kurš pārdzīvoja ieslodzījumu Būhenvaldes koncentrācijas nometnē.

Savukārt Foners 1939.gadā no Berlīnes tika aizvests uz Velsas pilsētu Svonzi. Tas notika divus gadus pēc tam, kad viņa māte izdarīja pašnāvību. Foners uzskata, ka viņa māte kļuva par upuri izmisuma un draudu noskaņai, kādā tolaik dzīvoja Eiropas ebreji. Fonera tēvs tika nogalināts Aušvicas nāves nometnē.

Princis Viljams otrdien tiksies ar Izraēlas premjerministru Benjaminu Netanjahu un prezidentu Reuvenu Rivlinu. Pēc tam Viljams dosies uz Telavivu.

Vizītē, ko Lielbritānija raksturo kā nepolitisku, princis Viljams tiksies arī ar palestīniešu pašpārvaldes vadītāju Mahmūdu Abasu un palestīniešu jauniešiem okupētajā Rietumkrastā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu