Bunkus slepkavība atgādina par kāda uzņēmēja mīklainu pazušanu (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Daudzdzīvokļu mājas Jūrmalā īpašnieka maksātnespējas process vienoja advokātu Mārtiņu Bunku un būvuzņēmēju Andri Bojāru. Bunku atrada nošautu savā automašīnā, bet Bojārs jau vairāk kā pusgadu ir pazudis bez vēsts, šovakar ziņo LTV raidījums «de facto».

Andris Bojārs pazuda pērn novembra beigās. Izgāja no sava dzīvokļa Rīgā, Skolas ielā 20. Viņa iešanu vēl kādu brīdi fiksējušas videonovērošanas kameras, bet, kas noticis vēlāk, nav zināms.

Advokātu Sergeju Lukašinu tiesa 27. novembrī bija iecēlusi par maksātnespējas administratoru vienai no Bojāra firmām - «AB Build». Un tā bija pēdējā reize, kad abi runāja.

«Mēs vienojāmies par to, ka satiksimies, lai varētu vienoties par dokumentu nodošanu un palīdzību turpmākā maksātnespējas procesā,» atceras Lukašins. Taču uz turpmākajiem zvaniem Bojārs neatbildēja.

«Vēlāk parādījās informācija, ka viņš ir vienkārši pazudis. Un pazudis mīklainos apstākļos, atstājot mājās visas mantas - gan pasi, gan dokumentus. It kā viņš būtu izgājis uz piecām minūtēm,» stāsta Lukašins un atzīmē, ka Bojārs «bija cerējis, ka maksātnespējas procesa ietvaros viņam izdosies gan cīnīties par VID prasījumu, kas bija uzrēķināts 2017. gadā, gan arī viņš plānoja kaut kādu naudu atgūt sev».

Bojāra tuvinieki uzrakstīja iesniegumu Valsts policijai, kas, šķiet, atmetusi versiju par bēguļošanu vai pašnāvību, jo tagad izmeklē slepkavību. Taču apstākļus detaļās policija neizklāsta.

«Tas materiālu un faktu kopums, ko mēs meklēšanas laikā esam ieguvuši, patiešām varētu norādīt, ka šāds fakts [slepkavība] var pastāvēt,» saka Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas šefs Andrejs Grišins.

Kopš Bojāra pazušanas ir pagājis pusgads. Tomēr Grišins noliedz, ka izmeklēšana būtu nonākusi strupceļā, un norāda, ka izmeklēšana šādās lietās mēdz ilgt gadiem.

Kāpēc Andris Bojārs pazuda? Vairāki «de facto» avoti aicināja Bojāra pazušanas iemeslus meklēt viņa apartamentu biznesa virzienā. Viņš pirka centra mājas, tās atjaunoja un tirgoja uzturēšanās atļaujas ārzemniekiem.

Pirms dažiem gadiem Bojārs atrada partneri - Krievijas pilsoni Andreju Šaļapinu. Abi gatavojās vairāku miljonu projektam – jaunu apartamentu celtniecībai Jūrmalā, Ceriņu ielā 3. Taču tad Bojārs un Šaļapins sastrīdējās. Sākās cīņa par īpašumiem caur maksātnespējas procesiem. Pārstāvēt Šaļapina intereses tika nolīgts nesen nošautais advokāts Mārtiņš Bunkus.

Tieši Bunkus biroja advokāte iesniegumā Valsts ieņēmumu dienestam (VID) lūdza sākt nodokļu auditu ar Bojāru saistītos uzņēmumos. Bojārs no savas puses panāca disciplinārlietu pret VID galveno nodokļu kontrolieri Sandru Kārkliņu-Ādmini, taču viņas rīcībā pārkāpumus nekonstatēja.

Aci pret aci Bojārs ar Bunku sastapās Ceriņu ielas ēku īpašnieka «Būvnieks LV» kreditoru sapulcēs. Protokolā divās vietās fiksēts, ka Bojāra un Bunkus starpā «izvēršas skaļas debates par jautājumiem, kas nav saistīti ar izsludinātās sapulces dienas kārtību».

Taču pagājušā gada sākumā puses atrada risinājumu. Jūrmalas īpašums palika Bojāra kompānijas «Ceriņu apartments» rīcībā, bet vairāki dzīvokļi 850 tūkstošu eiro vērtībā nonāca pie uzņēmuma «Immocomfort.lv», kam oficiāli nav nekāda sakara ar Bojāra bijušo partneri Šaļapinu. Viens no strīdam tuvu stāvošiem juristiem «de facto» neoficiāli atzina, ka Krievijas investors palicis bešā. Redzams, ka viens dzīvoklis nodots kompānijai «Adelo Commerce», kurā patiesā labuma guvēja ir Bunkus biroja juriste Jekaterina Galuška.

Ja tiešām Bojārs un Bunkus atstājuši Krievijas uzņēmēju ar garu degunu, tad pazušanas un slepkavības lietas, iespējams, ir saistītas. To policija neizslēdz. «Vienā no versijām mēs skatām kopsakarības,» saka Grišins.

Interesanti, ka par Bojāra uzņēmuma maksātnespējas procesa administratoru iecelts uzņēmēja Mihaila Uļmana advokāts. Iepriekš izskanēja, ka noslepkavotajam Bunkam bijis konflikts ar Uļmanu darba sakarā. Uļmanam pieder «Latvijas Pasta banka» un Bojāra uzņēmums bankā bija ņēmis kredītu. Uļmana advokāts Lukašins apgalvo, ka tikai nejaušas sakritības dēļ ticis pie Bojāra uzņēmuma administrēšanas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu