Šeit spoku nav! Izskaidrojamas mājas dīvainības, kuras uztver kā spokošanos

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Unsplash

Čīkstošas trepes, durvis, kuras pašas mēdz atvērties, un klaudzoša skaņa sienās - tas var šķist gaužām spocīgi. Lai vai cik daži mājinieki būtu pārliecināti, ka mājās bez viņiem dzīvo arī kaut kas paranormāls, tomēr šīs parādības var izrādīties pavisam normālas un novēršamas.

 
Foto: Unsplash

Čīkstošas trepes

Kas notiek?

Trepes čīkst un krakšķ no nodiluma. Katrs trepju pakāpiens ir radīts no vairākām daļām - virsējās daļas, diviem vai trim kāpņu balstiem un priekšējā paneļa, kas aizsedz atbalstošās daļas. Laika gaitā, pēc ilgstošas lietošanas, līdz ar kokmateriāla dabiskajām izmēra maiņām - savilkšanos un paplešanos - izkustas naglas vai skrūves. Šo pārmaiņu rezultātā, staigājot pa trepēm, vājākās trepju daļas iečīkstas.

Ko darīt?

Trepes var pievilkt - ja ir iespēja piekļūt patrepei, salīmē spraugas starp kāpņu balstiem un kāpņu virsmu. Ja nav iespējams nokļūt zem kāpnēm vai noņemt kāpņu priekšējo paneli, tad kāpņu balstus un augšējo virsmu var nostiprināt ar skrūvēm.

 
Foto: Pixabay

Mikroviļņu krāsns ieslēdzas pati no sevis

Kas notiek?

Ja tavā īpašumā ir iebūvējamā mikroviļņu krāsns zem kādas iekārtas, it īpaši cepeškrāsns, mikroviļņu krāsni var iedarbināt tvaiki vai karstums. Ārvalstīs ir populāras arī mikroviļņu krāsnis ar iebūvēta tvaika nosūcēja funkciju, tāpēc tās mēdz likt arī virs cepeškrāsnīm, taču tas veicina krāsns ieslēgšanos, jo darbojas krāsns dzesēšanas iekārta. Tāpat pie vainas var būt durvju atvēršanas poga, kas jānomaina.

Ko darīt?

Mikroviļņu krāsni var salabot pieredzējis meistars - atliek vien nomainīt pogu vai salabot krāsns dzesēšanas iekārtu.

 
Foto: Unsplash

Durvis pašas veras ciet

Kas notiek?

Laika gaitā eņģu skrūves kļūst vaļīgas, tāpēc durvis mēdz «iziet» ārā no ailes un eņģēs turas ieslīpi. Tiklīdz durvis atver līdz galam, durvju svars tās lēnām aizver.

Ko darīt?

Nomaini vaļīgās eņģes un pieskrūvē tās ar nedaudz garākām skrūvēm nekā iepriekšējās.

 
Foto: Unsplash

Vannā paliek oranžs plankums arī pēc tīrīšanas

Kas notiek?

Ja vannas tīrīšanai pirms tam ir lietoti balinoši līdzekļi, iespējams, radusies ķīmiska reakcija ar dzelzs materiālu zem porcelāna virskārtas, radot dzeltenīgas vai oranžīgas nokrāsas pleķi.

Ko darīt?

Tīri vannu ar hloru nesaturošu balinātāju vai pat ūdeņraža pārskābi. Oksidācijas process neitralizēs radušos reakciju un traips kļūs blāvāks. Turpmāk nelieto tīrīšanā balinātājus ar hloru, bet tā vietā izmanto balto etiķi.

 
Foto: Unsplash

Logi grab un svilpo

Kas notiek?

Pie logu svilpošanas var vainot vaļīgas logu vērtnes vai paļodzījušos rāmi, tāpat saplaisājušas logu gumijas. Vējainās dienās stikla plāksnes kustas šurpu turpu, tādā veidā radot visai spocīgas skaņas.

Ko darīt?

Pārbaudi logu gumiju kvalitāti un rāmjus, kas notur stikla plāksnes. Ja mani kādas problēmas, nomaini gumijas. Arī logu eņģes un rokturis var būt pie vainas, taču vecajiem koka logiem tās var nomainīt vienā mierā.

 
Foto: Unsplash

Sienu iekšpusē ir dzirdami trokšņi un klaudzieni

Kas notiek?

Skaņas sienu iekšpusē mēdz dēvēt arī par «ūdens āmuru» - šis savdabīgais nosaukums radies no ūdens caurulēm, kurās ir sakrājušies gaisa burbuļi, kas var izraisīt dažnedažādas likstas, sākot ar bojātu sūkni, ūdens noplūdi, beidzot ar nepareizu ūdens sistēmas darbību. Vēl dīvainos trokšņus var radīt vaļīgas caurules, kuras, ūdenim tekot, sitas pret sienu un rada klauvējienus.

Ko darīt?

Izlaid no caurulēm ūdeni - līdz ar to iznāks arī gaisa burbulīši.

 
Foto: Pixabay

Ir dzirdama ūdens tecēšana, kaut gan nekas nav ieslēgts

Kas notiek?

Bieži vien pie tekoša ūdens skaņām ir vainojama noplūde, ko izraisījis tualetes poda vārstulis. Ūdens tek pārplūdes vārstā - mazā vertikālā caurulītē, kas kontrolē ūdens plūsmu no poda ūdens tvertnes līdz poda bļodai - tas nozīmē, ka tekošā ūdens skaņa patiesībā ir ūdens aiztecēšanas un ieplūšanas skaņa.

Ko darīt?

Pielāgo vārstu tualetes poda caurulēm - nostiprini to vai tieši pretēji, padari vaļīgāku, bet pēc tam nolaid ūdeni. Ja tas neatrisina problēmu un skaņa turpinās, vārstu var nomainīt - izlaid ūdeni no tualetes poda, noskrūvē nost veco vārstuli un uzskrūvē jauno.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu