Dzīvnieki ir spiesti mainīt savu diennakts ritmu, lai izvairītos no cilvēkiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/LETA

Vairākas dzīvnieku sugas visā pasaulē, kas līdz šim bijušas aktīvas diennakts gaišajā laikā, sāk kļūt par nakts dzīvniekiem, visticamāk, tāpēc, lai izvairītos no uzbāzīgiem cilvēkiem, rakstīts jaunā pētījumā.

«Daudzi dzīvnieki baidās no cilvēkiem: mēs varam būt lieli, trokšņaini un bīstami, tāpēc dzīvnieki bieži rīkojas tā, lai nevajadzētu nonākt mums tuvumā. Tomēr savvaļas dzīvniekiem aizbēgt no mums kļūst arvien grūtāk, jo cilvēku populācija tikai pieaug. Izskatās, ka dzīvnieki sāk mainīt savu diennakts ritmu, lai izvairītos no mums,» izdevumam «Newsweek» atklāja pētījuma autore Ketlīna Geinore (Kaitlyn Gaynor).

Pētījums (Angļu val.)

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Science», zinātnieku komanda savāca datus no 76 citiem pētījumiem, kas bija pievērsušies 62 dzīvnieku sugām. Atklājās, ka tie dzīvnieki, kuri dzīvo cilvēku tuvumā, ir aktīvāki tieši naktīs, ne dienas laikā. Piemēram, dzīvnieku sugas, kas 50 procentus no sava nomoda laika tipiski pavadīja dienā, tagad, saskaroties ar cilvēkiem, 68 procentus nomoda laika pavada naktī.

«Mums varētu šķist, ka mēs, atrodoties, piemēram, mežā, neatstājam nekādas pēdas aiz sevis, tomēr mūsu klātbūtne var pamatīgi ietekmēt meža pastāvīgos iemītniekus. Pat ja cilvēki neko ļaunu nedomā, dzīvnieki labprātāk no tiem izvairās,» piebilda Geinore.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu