Eirāzijas Ekonomiskā savienība plāno brīvās tirdzniecības zonu ar Irānu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/Scanpix

Krievija un vairākas pēcpadomju valstis, kas ietilpst Eirāzijas Ekonomiskajā savienībā, ceturtdien parakstījušas pagaidu brīvās tirdzniecības līgumu ar Irānu un plāno sarunas ar Teherānu par brīvās tirdzniecības zonas izveidi.

Šis līgums parakstīts laikā, kad ASV paziņojušas par Teherānai noteikto ekonomisko sankciju atjaunošanu un brīdinājušas uzņēmumus neveikt uzņēmējdarbību ar Irānu.

Pagaidu līgums samazina muitas tarifus vairākiem simtiem preču un nosaka trīs gadu sarunu periodu, lai vienotos par pilnvērtīgu brīvās tirdzniecības līgumu.

Analītiķi skaidro, ka ar šo vienošanos Krievijas un citas Eirāzijas Ekonomiskās savienības valstis demonstrē, ka tās neplāno pakļauties Vašingtonas nostājai un ekonomiski izolēt Irānu.

Iecerētais brīvās tirdzniecības līgums ar Eirāzijas Ekonomisko savienību nepadarīs Irānu par pilntiesīgu tās locekli, taču pietuvinās Teherānu Kremļa ietekmes zonai.

Eirāzijas Ekonomiskās savienībā bez Krievijas ir arī Baltkrievija, Armēnija, Kazahstāna un Kirgizstāna.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu