Fotostāsts: sievietes Saūda Arābijā sēžas pie stūres

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

24.jūnijā sievietēm Saūda Arābijā pirmoreiz būs atļauts vadīt automašīnas. «Sēdēšana pie stūres nozīmē, ka tu kontrolē braucienu,» saka tumšā galvassegā ģērbusies arhitekte Amira Abdulgadere, kura tik tikko iemācījusies braukt. «Es gribu kontrolēt it visu. Es izlemšu, kad braukšu, ko darīšu un kad atgriezīšos.»

Abdulgadere ir viena no 200 valsts naftas uzņēmuma «Aramco» darbiniecēm, kas izmanto darba devēja piedāvājumu bez maksas mācīties autoskolā Dahranā.

«Mūsu ikdienā vajag automašīnas,» viņa norāda. «Mēs strādājam, mēs esam mātes, mums ir plašs paziņu loks, mums ir jāiziet sabiedrībā - tāpēc mums nepieciešams transports. Tas mainīs manu dzīvi.»

«Aramco» ir 66 000 darbinieku, un sievietes ir apmēram 5% no visiem darbiniekiem. Tas nozīmē, ka drīzumā piedāvājumu mācīties autoskolā varētu izmantot vēl 3000 sievietes.

Pagājušajā septembrī Saūda Arābijas karalis Salmans atcēla pasaulē vienīgo aizliegumu sievietēm vadīt auto. Taču par revolūcijas seju kļuvis viņa 32 gadus vecais dēls, kroņprincis Muhameds bin Salmans.

Saūda Arābijas jaunā paaudze kroņprinča nākšanu pie varas uzskata par zīmi, ka valsts patriarhālās tradīcijas mainās.

Abdulgaderei 24.jūnijs būs svētku diena, un viņa jau zina, ar ko vēlas šo dienu pavadīt kopā.

«Es gribu 24.jūnijā aizbraukt uz savas mammas māju un pavizināt viņu,» stāsta sieviete. «Tikai es un mana māte, bez neviena cita.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu