Pētnieki: Ēdiena «rīšana» var novest pie metaboliskā sindroma

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja mamma tev bērnībā aizrādīja, ka ēdot nedrīkst steigties, tad zini - viņai tiešām bija taisnība. Jaunā pētījumā pierādīts, ka ēdiena «rīšana» var novest pie liekā svara un dažādām sirdskaitēm, vēsta izdevums «Live Science».

Pētījumā, kas 13. novembrī tika prezentēts konferencē Kalifornijā, pierādīts, ka cilvēki Japānā daudz biežāk piedzīvo problēmas ar lieko svaru, ja ēdot mēdz steigties, nekā tie, kuri ēdienu pienācīgi sakošļā un izbauda.

Tiem, kuri mēdz ēst ātri, var arī attīstīties metaboliskais sindroms jeb dažādu simptomu kopums, kas palielina riskus saslimt ar sirdskaitēm un diabētu. Cilvēkam var diagnosticēt metabolisko sindromu, ja viņam izpaužas vismaz trīs no pieciem riska faktoriem: aptaukošanās, augsts cukura līmenis asinīs, augsts asinsspiediens, augsts triglicerīdu vai zems «labā» holesterīna līmenis.

Šī nav pirmā reize, kad pētnieki saistījuši cilvēka veselības stāvokli ar ēšanas ātrumu. Iepriekšējie pētījumi jau pierādījuši, ka ātra ēšana var cilvēku novest pie aptaukošanās, tomēr tikai tagad ir noskaidrots, ka ēdiena ēšanas ātrums ir saistīts arī ar metabolisko sindromu.

Pētījuma praktiskajā daļā piecu gadu laikā zinātnieki izanalizēja 1000 Japānas iedzīvotājus, kas bija aptuveni 51 gadu veci. Visiem pētījuma dalībniekiem pirms to aptaujas tika veikta vispārīga veselības pārbaude.

Aptuveni 6 procenti no aptaujātajiem japāņiem apgalvoja, ka mēdz ēst lēni, savukārt 32 procenti teica, ka ēd ātri. Pārējie apgalvoja, ka ēd vidējā ātrumā. Turklāt izrādījās, ka vīrieši ēd ātrāk nekā sievietes.

Pēc aptaujas atklājās, ka tie cilvēki, kuri mēdz ēst ātri, piecu gadu laikā 12 procentos gadījumu piedzīvo metaboliskā sindroma simptomus. Savukārt starp tiem, kuri ēd lēni, simptomus piedzīvoja tikai 2 procenti.

Iemesls, kāpēc ātra ēšana var negatīvi ietekmēt cilvēka veselību, ir tāds, ka organisms nespēj pietiekoši ātri noreaģēt un likt smadzenēm radīt sāta sajūtu. Rezultātā cilvēks apēd vairāk, uzņemot lieku daudzumu kaloriju, kas ilgstoši var novest pie liekā svara un dažādām sirdskaitēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu