Jauna teorija: Stounhendžas akmens bluķus nepārvietoja cilvēki

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PA Wire/Scanpix

Velsas zinātnieki iepriekš izvirzītās teorijas par Stounhendžas izcelsmi nosaukuši par mitoloģiju un paziņojuši visai radikālu viedokli – akmens bluķi uz šo vietu nokļuvuši ar ledāja starpniecību pirms 500 tūkstošiem gadu, vēsta «Live Science».

Pētnieks Braiens Džons (Brian John) uzskata, ka ir atrisinājis mūžseno mistēriju par to, kā milzīgie akmens bluķi nokļuva Velsā no aptuveni 225 kilometrus attālās to izcelsmes vietas. Iepriekš populārā teorija vēstīja, ka akmeņus uz Velsu transportēja cilvēki pirms 5000 gadiem, tomēr nekad netika noskaidrots, kā senajiem cilvēkiem tas izdevies.

Kā raksta Džons savā jaunajā grāmatā «The Stonehenge Bluestones», akmeņiem nebija nekādas pārpasaulīgas nozīmes seno britu acīs. Tie vienkārši tur jau atradās un netika īpaši transportēti.

Džons uzskata, ka ledājs, kas virzījās pāri britu salām, «paķēra» līdzi šos akmeņus un, kad tas izkusa, tie palika Salisburijas līdzenumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu