Ko dara Pēcjāņos? (48)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Nule izdotajā «Apgāda Zvaigzne ABC» grāmatā «3x9 Jāņi», kurā apkopoti folkloras draugu kopas «Skandinieki» dalībnieces Ērikas Mālderes praktiski padomi mūsdienīgiem līgotājiem, sniegti ieteikumi, ko darīt Jāņu vakarā, Jāņu naktī un arīdzan tādā dienā kā šī - 24. jūnijā - Pēcjāņos.

1. Dodas mazliet nosnausties. Meitas atstāj galvā vainagus un sapnī gaida, kas nāks tos vilkt nost, - tas būs īstais. Citi vēro savus sapņus un izlemj - ticēt tiem vai ne.

2. Mostas un dodas nopeldēties, lai ātrāk atgūtu možumu.

3. Lūko brokastis. Čaklākās meitas un sievas saklāj galdus, atrod naktī neapēstos ēdienus, silda, cep un vāra, ko var.

4. Mundrākie spēlē bumbu, kas dzeltena kā Saule, volejbolu vai basketbolu.

5. Apskata ugunskura vietu, jo jāņuguns pelnos Dievs naudu kaisot. Kad beidz kurināt uguni, to vienmēr vajag apraust ar pelniem, lai pūķis nenāk un neaiznes naudu. Paņem kādu izdegušu oglīti par piemiņu kā šīs vietas svētību. Pavada dzeguzes, jo pēc Jāņiem tās beidz kūkot.

6. Jāņubērni atvadoties izdzied nenodziedātās līgodziesmas un iztekalē pa savām mājām. Pavada Jāni, kas dodas prom, un solās sagaidīt to atkal. Atvadās cits no cita. Puiši pieraksta meiteņu tālruņu numurus.

7. Īpašos vainagus nepamet, tos ved uz mājām, izžāvē un noglabā Ziemassvētkiem. Tad tos met eglē, atkal izmanto nākotnes paredzēšanai un sadedzina kopā ar bluķi. Vainagu uzlējumu izmanto dziedniecībā, bet Lieldienās tas noder olu krāsošanai.

8. Savāc izmētātās mantas, sakopj māju un pagalmu. No meijām taisa pirtsslotas.

9. Puiši ar Jāņos nolūkoto meitu aprauga, vai jāņogkrūmiem būs gana daudz jāņogu, un sāk gatavoties kāzām.

«3x9 Jāņi»
«3x9 Jāņi» Foto: publicitātes

Ērika Māldere

Ērika Māldere (1962) savulaik darbojusies folkloras draugu kopā «Skandinieki» (1989-1996), bet šobrīd ir aktīva kopas «Savieši» dalībniece. Ērika ir grafiķe-dizainere, absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļu. Viņa ir daudzu grāmatu māksliniece.

Ērika ir arī «3x9 Jāņi» grafisko zīmējumu autore. Grāmatas lappusēs viens pēc otra uzzied filigrāni papardes ziediņi, kas gluži kā Jāņu nakts skurbumā pilnā krāšņumā uzplaukst grāmatas vidū. Turklāt, Ērikai sadarbojoties ar uzņēmumu SIA «Dekolserviss», ir tapusi jauna alus kausu un glāžu kolekcija, un papardes ir saziedējušas arī uz tās.

Komentāri (48)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu