Desmit piesārņotākās pilsētas pasaulē atrodas Indijā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pasaules Veselības organizācijas (PVO) šonedēļ publiskotie dati par gaisa piesārņojumu 2016.gadā liecina, ka desmit vispiesārņotākās pilsētas atrodas Indijā.

Vislielākais gaisa piesārņojums konstatēts Kānpurā, Indijas ziemeļos. Tur sīko putekļu daļiņu PM2,5 koncentrācija vidēji gadā sasniedz 173 mikrogramus uz kubikmetru.

Vērtējot pēc PVO noteiktajiem standartiem, PM2,5 daļiņu koncentrācija gaisā nedrīkstētu pārsniegt desmit mikrogramus uz kubikmetru.

Indijas galvaspilsēta Deli ierindojusies piesārņotāko pilsētu saraksta sestajā vietā. Eksperti norāda, ka, spriežot pēc datiem, situācija Deli nav uzlabojusies, vienkārši citās pilsētās gaisa kvalitāte ir pasliktinājusies.

«Šis ir drūms atgādinājums, ka gaisa piesārņojums kļuvis par nacionālu sabiedriskās veselības krīzi. Tas prasa stingru rīcību,» norādīja Deli bāzētās organizācijas Centrs zinātnei un attīstībai vadītājs.

PVO secinājusi, ka gandrīz 90% no visiem cilvēkiem pasaulē elpo neveselīgu gaisu. Un neveselīgs gaiss ir viens no cēloņiem, kādēļ ik gadu mirst aptuveni septiņi miljoni cilvēku.

Vairāki pētījumi, kas veikti Indijā, liecina, ka Deli gandrīz trešā daļa bērnu ir vājas plaušas un elpošanas sistēmas slimības.

Deli un lielā daļā Indijas ziemeļu gaisa piesārņojumu lielākoties rada izplūdes gāzes no transporta līdzekļiem, putekļi no būvlaukumiem, kā arī atkritumu un akmeņogļu dedzināšana.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu