Bērnu laulības Jordānijā: meiteņu salauztie likteņi

TVNET/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Es nožēloju agrās laulības - atzīst sīriešu meitene Jordānijā, kura apprecējās 15 gadu vecumā, bet 16 gados bija šķirtene. Simpātiskais svešinieks kļuva par vardarbīgu vīru, viņa atklāj aģentūrai AP. Viņas stāsts nav retums laikā, kad no kara saplosītās Sīrijas emigrējušās ģimenes cenšas agri izprecināt meitas, lai atvieglotu finansiālo situāciju un pasargātu meiteņu «godu».

Pusaudze no Sīrijas aizbēga 2012.gadā kopā ar vecākiem un četriem brāļiem un māsām. Ģimene apmetās uz dzīvi nelielā Jordānijas ciematā Mafrakas provincē. «Kad šeit ieradāmies, mūsu dzīves bija pārrautas,» stāsta pusaudzes māte, kura vēlējās palikt anonīma, jo turienes sabiedrībā šķiršanās ir apkaunojums. «Ja mēs būtu palikuši Sīrijā, neļautu viņai tik agri precēties.»

Ģimene pārtiek no nelieliem pabalstiem, pārtikas taloniem un tēva nopelnītā, kas nesasniedz valstī noteikto minimālo algu. Vecāki nelaida bērnus vietējā skolā, baidoties, ka pārējie bērni viņiem darīs pāri, īpaši meitām. Gadījumos, kad meitenes daudz laika pavada mājās bez draugiem un skaidra mērķa, pieaug spiediens apprecēties. Pusaudzes vecākā māsa arī apprecējās nepilngadīga.

Foto: AP/ScanPix

Pirms diviem gadiem kāds jauns sīrietis lūdza ģimenes jaunākās meitas roku. Cilvēks, kas viņus iepazīstināja, apgalvoja, ka svešinieks strādājot un varot atļauties dzīvokli. Tolaik 15 gadus vecā meitene piekrita. «Es biju nogarlaikojusies un skumja,» teica pusaudze. «Es gribēju apprecēties.»

Kāzas tika svinētas pēc mēneša. Laulību noslēdza sīriešu advokāts, nevis Jordānijas reliģiskās tiesas tiesnesis, tāpēc tai nav oficiāla spēka Jordānijā, kur precēties ļauts no 18 gadu vecuma, bet dažkārt tiek pieļauti izņēmumi. Meitene ar jauno vīru pārcēlās uz citu pilsētu, un pirmslaulību solījumi izkūpēja gaisā. Jaunais pāris pārcēlās pie vīra kuplās ģimenes, kur meitene nonāca kalpones lomā. Vīrs, kurš darbu tā arī neatrada, sāka viņu sist. Par spīti tam, pusaudze nevēlējās piedzīvot kaunu, kādu sagādātu šķiršanās. Visbeidzot meiteni šķirties pierunāja tēvs.

Jordānijas valdības publiskotie dati pirmoreiz oficiāli apstiprinājuši aizdomas par bērnu laulību straujo izplatību sīriešu bēgļu vidū. 2015.gadā Jordānijā apmēram 44% sīriešu līgavu bija 13 līdz 17 gadus vecas. 2010.gadā tie bija 33%.

Pēc šķiršanās pusaudze īsu laiku apmeklēja neformālās izglītības programmu, kur ieguva draugus.

Arvien vairāk sīriešu meiteņu neiegūst izglītību, jo lielākā daļa nepilngadīgo sievu pārtrauc mācības. Viņas parasti izprecina dažus gadus vecākiem sīriešiem. Daļai no viņiem nav pastāvīga darba, un šādas savienības vairo nabadzību, īpaši tāpēc, ka tajās dzimst vairāk bērnu nekā pieaugušā vecumā laulātiem pāriem.

«Tas nozīmē, ka mums būs vairāk cilvēku – vairāk, nekā Jordānijas valdība var atļauties,» norāda Jordānas Augstākās populācijas padomes ģenerālsekretārs Majsūns al-Zoabi.

Kāzu kleitas
Kāzu kleitas Foto: AP/ScanPix

Jordānijā mīt aptuveni 9,5 miljoni cilvēku. No tiem sīrieši ir vairāk nekā 1,2 miljoni – divreiz vairāk, nekā kopš 2011.gada oficiāli reģistrētie imigranti no Sīrijas. Daudzi no tiem nāk no Sīrijas konservatīvajiem laukiem, kur pat pirms militārā konflikta meitenes bieži tika izprecinātas pusaudžu gados. Tomēr sīriešu imigrantu populācijā Jordānijā šādu laulību skaits ir augstāks nekā dzimtenē.

ANO Bērnu fonds (UNICEF) sācis cīņu pret bērnu laulībām, atbalstot bēgļu ģimenes un pusaudžus. Zātari bēgļu nometnē esot redzama situācijas uzlabošanās, norāda Husams Asafs, kurš vietējā tirgū pārdod laulību un saderināšanās kleitas. Viņš atklāja, ka tagad viņa klienšu vidējais vecums esot no 16 līdz 17 gadiem, nevis 14 līdz 15 gadi kā viņa dzimtajā pilsētā Sīrijas laukos.

Pusaugu šķirtene neizslēdz, ka vēl kādreiz apprecēsies. Taču diez vai atgriezīsies skolā, jo jau izlaidusi piecus mācību gadus. «Ja es būtu turpinājusi mācīties, būtu labāk,» viņa sacīja.

Neveiksmīgo laulību izraisītie pārdzīvojumi «padarīja mani vājāku», atzīstas meitene.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu