Britu lauksaimnieki pēc «Brexit» negrib atteikties no eiropiešu darbaspēka

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX

Britu lauksaimnieki un pārtikas ražotāji publicējuši vēstuli, kurā pieprasa valdības garantijas, ka pēc «Brexit» tie varēs pietiekamā skaitā nodarbināt strādniekus no Eiropas Savienības (ES) valstīm, raksta BBC. Smago, sezonālo darbu uz Lielbritānijas laukiem veic liels skaits iebraucēju, īpaši no Austrumeiropas valstīm.

Vairāk nekā 100 organizāciju parakstītais dokuments nosūtīts Lielbritānijas premjerministrei Terēzai Mejai. Tajā valdībai prasīts «prioritārā kārtībā» publicēt konkrētu informāciju par migrācijas situāciju pēc Apvienotās Karalistes izstāšanās no ES. Par oficiālo «Brexit» datumu noteikts 2019.gada 29.marts.

Valdības runasvīrs apliecinājis, ka lauksaimnieki un pārtikas ražotāji varēs ES pilsoņus pieņemt darbā līdz 2020.gada decembrim un ka darbā pieņemtie viesstrādnieki varēs palikt Apvienotajā Karalistē.

Dokumentā, ko Mejai iesūtīja Nacionālās lauksaimnieku apvienības prezidente Minete Batersa, teikts, ka šajā sektorā nodarbināts «ievērojams skaits» ES pilsoņu. Tāpēc ir svarīgi, lai valdība pirms un arī pēc «Brexit» nodrošina «nepārtrauktu, adekvātu apgādi ar pastāvīgajiem un sezonālajiem darbiniekiem».

Valdībai jānodrošina, ka tuvākajā nākotnē «industrijai būs pieejams aizjūru darbaspēks, lai varētu nosegt darba devēju vajadzības», uzsvērts vēstulē.

Lauksaimnieki jau iepriekš pauduši bažas par to, kādu iespaidu «Brexit» atstās uz industriju, kas lielā mērā paļaujas uz darbaspēku no Eiropas valstīm.

Lielbritānijas vides ministrs Maikls Govs šogad sacījis, ka ideja par speciāla sezonālo lauksaimniecības strādnieku režīma ieviešanu pēc «Brexit» esot «vilinoša».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu