Tieslietu padome: Tiesnešu ārpuskārtas darba izvērtēšana nav sods

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Tieslietu padome šodien lēma, ka tiesnešu ārpuskārtas darba kvalitātes izvērtēšana «Tiesnešu disciplinārās atbildības likumā» nebūtu jāvērtē kā papildu sods.

Jautājums tika skatīts, vērtējot grozījumus Tiesnešu disciplinārās atbildības likumā un likumā Par tiesu varu. Pašreizējā grozījumu redakcijā norādīts, ka, uzliekot disciplinārsodu, Tiesnešu disciplinārkolēģija var noteikt Tiesnešu kvalifikācijas kolēģijai veikt tiesneša profesionālās darbības ārpuskārtas novērtēšanu.

Plašas diskusijas padomē raisīja jautājums par to kā saukt tiesu ēkas pēc tiesu teritoriālās reformas.

Patlaban paredzēts, ka pēc šī gada 1.aprīļa tiesu ēkas tiks sauktas pēc piederības, piemēram, Daugavpils tiesa Balvos. Taču Tieslietu padomes priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs rosināja ēkas saukt par «tiesu namiem», piemēram, Daugavpils tiesas Balvu tiesu nams.

Bičkoviča ierosinājums izraisīja plašas debates, kurās izskanēja vairākas vārdu savienojuma «tiesu nams» juridiskās definīcijas. Padziļināti tika apspriests arī šādu izmaiņu potenciāli radītās papildus izmaiņas. Pēc četriem balsojumiem Bičkoviča ierosinājumu noraidīja.

Jau vēstīts, ka ar 1.martu noslēdzās tiesu teritoriālā reformas, kuras laikā tiesu skaits Latvijā ir samazināts līdz deviņām rajona tiesām un septiņām rajona pilsētu tiesu zemesgrāmatu nodaļām. Tiesu un zemesgrāmatu nodaļu skaits Latvijā samazinājies par 74%. Reforma sekmē vienveidīgu tiesu praksi, izskatot viena veida lietas, nodrošina tiesnešu specializāciju konkrētās kategoriju lietās un lietu sadales nejaušību, kā arī izlīdzina tiesu noslodzi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu