Vācijas prezidents: «Nord Stream 2» ir privāta iniciatīva

LETA/POLSKIE RADIO
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX

Gāzesvads «Nord Stream 2», kas pa Baltijas jūru savienos Krieviju un Vāciju, ir privāta iniciatīva, otrdien tiekoties ar Polijas prezidentu Andžeju Dudu, sacīja Vācijas prezidents Franks Valters Šteinmeiers.

«Uz jautājumu par draudiem Eiropas solidaritātei un drošībai, ko rada Krievijas-Vācijas gāzesvada «Nord Stream 2» projekts, Vācijas prezidents atbildēja, ka tā ir privāta iniciatīva,» vēsta Polijas Radio.

Duda savukārt norādījis, ka jautājums par «Nord Stream 2» ir jautājums par Eiropas enerģētisko drošību, kā arī paziņoja, ka Varšava īstenos pati savus gāzes projektus, lai gāzes piegāžu jomā garantētu drošību sev un saviem kaimiņiem.

«Mēs esam pārliecināti, ka runa ir arī par Eiropas kā vienota veseluma interesēm, tāpēc mēs negribam tādu situāciju, kad ir liela Krievijas piegādātāja, pirmkārt jau «Gazprom», dominance,» sacīja Duda.

Šteinmeiers norādīja, ka Vācijas kanclere Angela Merkele, tiekoties ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, runājusi par gāzes tranzītu caur Ukrainu.

ASV un vairākas Eiropas Savienības valstis iebilst pret «Nord Stream 2» un brīdina, ka Krievija līdz ar projekta īstenošanu iegūs ietekmes sviras Rietumeiropā.

Vairāku Rietumu uzņēmumu un Krievijas «Gazprom» konsorcijs, kas izveidots pretrunīgus vērtējumus izsaukušā projekta «Nord Stream 2» īstenošanai, maijā paziņoja, ka sāk sagatavošanas darbus Greifsvaldes līcī, Baltijas jūras Vācijas piekrastē.

Merkele aprīlī paziņoja, ka «Nord Stream 2» nav realizējams bez Ukrainas iesaistīšanās gāzes tranzītā.

Savukārt Ukrainas prezidents Petro Porošenko aicināja Vāciju atteikties no piedalīšanās «Nord Stream 2» izbūvē, norādot, ka tas veicinās blokādi pret Ukrainu.

«Nord Stream 2» būs Baltijas jūrā ieguldīts savienojums, kas nodrošinās dabasgāzes transportēšanu vairāk nekā 1200 kilometru attālumā no gāzes krātuvēm Krievijā līdz klientiem Eiropā. Paredzēts, ka «Nord Stream 2» divu cauruļvadu sistēma nodrošinās gāzes importa vajadzības ar jaudu 55 miljardi kubikmetru gāzes gadā.

Projekts izmaksās apmēram desmit miljardus eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu