Sipeniece, Silova un Tīna atklāj, bez kā nespēj iedomāties līgošanu

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Teju katram Vasaras saulgrieži saistās ar kādu ierastu un tieši viņa ģimenē par tradīciju kļuvušu paražu. Kādam tā ir apdziedāšana un jāņuzāļu lasīšana, citam siera siešana un saullēkta sagaidīšana. Arī Latvijā labi zināmas zeltenes – Baiba Sipeniece, Maija Silova un Samanta Tīna atklāj, kas viņu Līgo un Jāņu svinības padara īpašas

TV un radio raidījumu vadītāja Baiba Sipeniece-Gavare Līgo šogad pavadīs savās lauku mājās un, kā ierasts, arī šogad viņa svētkus nespēj iedomāties bez sev tuvajiem cilvēkiem. «Esmu pieredzējusi dažādas svētku svinēšanas – gan greznās pilīs, gan arī pie dabas – un katru reizi pārliecinos, ka galvenā to izdošanās atslēga ir cilvēki, ar kuriem tiek kopā līksmots,» saka Baiba.

Tāpat līgošanas būtiska sastāvdaļa ir tradīciju ievērošana. Dziedāšana, Jāņu zāļu lasīšana, vainagu pīšana, lēkšana pāri ugunskuram, mazgāšanās rīta rasā – ir dažas no tām paražām, bez kurām Baibas svētkus var uzskatīt tikpat kā par nenotikušiem. Turklāt, ja visas vasaras saulgriežiem raksturīgās izdarības var baudīt kādā skaistā vietā Latvijas laukos, tad, kā Baiba saka, tā noteikti ir «laime pilnīga».

Arī TV raidījumu vadītāja Maija Silova uz jautājumu, bez kā viņa nespēj iedomāties savas Līgo svinības, kā pirmo nosauc lielisku kompāniju.

Un, kaut arī TV dīvas plāni par šīgada līgošanu vēl ir neskaidri, viņa ir pārliecināta, ka šie latviskie svētki ir grūti iedomājami arī bez būšanas dabā, tās maģijas baudīšanas un iemūžināšanas gan savās atmiņās, gan viedtālrunī. «Lai telefons neizlādētos pašā negaidītākajā momentā, piemēram, Jāņu rītā, kad saule parādās pie apvāršņa, somā nēsāju kompaktu un dizaina ziņā ļoti lakonisku ārējo bateriju, kas manu viedtālruni ļauj uzlādēt arī tad, ja nekur nav pieejama kontaktligzda,» pieredzē dalās televīzijas personība.

Pēc Maijas domām, gatavošanās svētkiem ir tikpat svarīga kā paši svētki, tāpēc noskaņas radīšanai viņa noteikti paklausīsies skaņdarbus no Latvijas šlāgermūzikas zelta fondiem. Savukārt Līgo dienā obligāti tiks nobaudīts tradicionālais Jāņu siers.

Dziedātāja Samanta Tīna, kura Līgosvētkus pavadīs koncertējot Dobelē, atzīst, ka koncerti ar tautasdziesmām vienmēr ir bijusi neatsverama viņas svētku sastāvdaļa, un arī šogad šī tradīcija netiks lauzta. Tāpat kā Maija, arī Samanta Tīna vasaras saulgriežus nespēj iedomāties bez Jāņu siera. Turklāt ļoti svarīgi, lai tas būtu nevis veikalā pirkts, bet siets tieši mājās. Un, dodoties pie dabas, starp līdzi ņemamajām lietām dziedātājas somā vieta noteikti atradīsies arī pretodu aerosolam.

Raksts tapis sadarbībā ar «Samsung».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu