Džihādistu uzbrukumu skaits Eiropā 2017. gadā vismaz divkāršojies (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Džihādistu uzbrukumu skaits mērķiem Eiropā pagājušajā gadā palielinājies vairāk nekā divas reizes, trešdien paziņojusi Eiropas Savienības (ES) policijas aģentūra Eiropols, brīdinot, ka teroristu grupējuma «Islāma valsts» uzbrukumu risks «paliek akūts».

Pagājušajā gadā kontinentā un Lielbritānijā konstatēti 33 teroristu uzbrukumi, no kuriem desmit bijuši veiksmīgi, laupot dzīvību 62 cilvēkiem, bet pārējie izjaukti vai nav izdevušies, teikts Eiropola ikgadējā ziņojumā, kas publiskots Hāgā.

Salīdzinājumam 2016.gadā tika ziņots par 13 teroristu uzbrukumiem, no kuriem izdevās īstenot desmit, nogalinot 135 cilvēkus.

Tomēr džihādistu teroristu uzbrukumu skaita pieaugums 2017.gadā noticis paralēli ar paviršāku sagatavošanos un uzbrukumu realizāciju, secinājis Eiropols.

Kā piemēri ziņojumā minēts uzbrukums 22.martā Londonā uz Vestminsteras tilta un tā tuvumā un līdzīgs uzbrukums uz Londonas tilta divus mēnešus vēlāk, kad teroristi vienkārši ar automašīnām ietriecās gājējos un sadūra cilvēkus ar nažiem. Šajos teroraktos kopā tika nogalināti 13 cilvēki un 98 tika ievainoti.

Islāmisti, kuri 2017.gadā īstenoja šādus uzbrukumus, lielākoties bija pašmāju teroristi, kas nozīmē, ka viņi pievērsās radikāliem uzskatiem valstī, kurā dzīvo, un nebija ceļojuši uz konflikta zonām, lai tur pievienotos teroristu organizācijām.

Daudzos gadījumos «tas kļūst par personiskas atriebības veidu valstij, kurā viņi nav spējuši integrēties», žurnālistiem pirms ziņojuma publiskošanas sacīja Eiropola pretterorisma nodaļas vadītājs Manuels Navarete.

Tomēr 2017.gada 22.maijā notikušais uzbrukums amerikāņu popzvaigznes Arianas Grandes koncerta izskaņā, kad dzīvību zaudēja 22 cilvēki, un augustā notikušais uzbrukums ar autofurgonu Barselonā, kur Ramblas bulvārī gāja bojā 15 cilvēki, bija saistīti ar organizētiem terorisma grupējumiem.

Visos šajos gadījumos atbildību par teroraktiem uzņēmās grupējums «Islāma valsts».

«Islāma valsts» 2014.gadā ieguva kontroli pār plašām teritorijām Sīrijā un kaimiņvalstī Irākā, bet kopš tā laika grupējums zaudējis savu ietekmi.

«Islāma valstij» kļūstot vājākai, tā aicinājusi savus sekotājus īstenot viena spēlētāja uzbrukumus savās valstīs,» norādīts Eiropola ziņojumā.

«Džihādistu uzbrukumu draudi ES paliek akūti, kā to nodemonstrēja uzbrukumi, kas notika 2017.gadā,» brīdinājis Eiropols.

«Tādēļ bez teikšanas skaidrs, ka dalībvalstu atbalstīšana cīņā ar terorismu paliks augstākā prioritāte,» uzsvēra Eiropola izpilddirektore Katrīne de Bolle.

«Lai cīnītos ar terorismu, svarīga ir optimāla informācijas apmaiņa un dati,» viņa piebilda.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu