Aptauja: Latvijā 71% iedzīvotāju ir nepietiekamas peldēšanas prasmes

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Austra Helēna Žaggere/LETA

Latvijā 71% iedzīvotāju ir nepietiekamas peldētprasmes un katrs ceturtais Latvijas iedzīvotājs ir nonācis dzīvībai potenciāli bīstamā situācijā uz ūdens, liecina Latvijas Peldēšanas federācijas (LPF) veiktā aptauja.

LPF šī gada martā aicināja Latvijas iedzīvotājus sniegt savu vērtējumu par drošību uz ūdens, peldētprasmi un citiem ar drošību saistītiem jautājumiem. Aptaujas rezultāti liecina par nepietiekamām zināšanām cilvēkdrošības uz ūdens jomā.

Kā liecina aptaujas dati, lielākā daļa jeb 89% iedzīvotāju nav apguvuši slīcēju glābšanas prasmes, taču gandrīz tik pat jeb 81% aptaujāto atzīst, ka prasme sniegt pirmo palīdzību būtu nepieciešams apgūt visiem. Tāpat 59% iedzīvotāju uzskata, ka ikvienam nepieciešamas zināšanas par drošību pie ūdens, bet 51% uzskata, ka nepieciešamas zināšanas arī par pareizu slīkstoša cilvēka glābšanu.

Aptaujas rezultāti parāda, ka Latvijas iedzīvotāji neiesaistās ar aktīvu rīcību citu personu iespējamās nelaimes novēršanā, jo vien 7% aptaujāto atzīst, ka aizrāda svešiem cilvēkiem par viņu pārgalvīgo uzvedību pie ūdens vai peldoties, arī draugus, radus un paziņas brīdina vien 25% iedzīvotāju.

Pēc LPF vadītāja Aivara Platonova paustā, satraucoši apzināties, ka sabiedrības atbildības sajūta, izpratne un zināšanas par drošību uz ūdens ir visai zemā līmenī un ka teju katrs otrais no mums vismaz reizi ir veicis darbības, kas raksturojamas kā potenciāli bīstamas.

Platonovs informēja, ka Latvijā ik gadu noslīkstot dzīvību zaudē vidēji 130 cilvēku, tostarp bērni. Vienlaikus preventīvi darbojoties, lielākā daļa šādu nelaimes gadījumu ir novēršama. «Mēs aicinām ikvienu sabiedrības pārstāvi būt atbildīgiem un rūpēties ne vien par savu, bet arī līdzcilvēku drošību un veselību, būt zinošam, kā rīkoties un palīdzēt situācijās, kad cilvēks nonācis nelaimē uz ūdens,» aicina Platonovs.

Šodien, kad Latvijā oficiāli sākas peldsezona LPF sadarbībā ar Elektrum Olimpisko centru sāk informatīvo kampaņu skolās par drošu un patīkamu atpūtu pie ūdens vasaras sezonā «Zinām. Peldam. Droši.».

LPF aptauju veikusi sadarbībā ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centru «SKDS». Tā tika veikta no 10. līdz 20.martam, aptaujājot 1016 respondentus vecuma grupā 18 līdz 75 gadi visā Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu