«Eurostat»: Latvijā preču un pakalpojumu cenu līmenis pērn bijis 72% no ES vidējā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Patēriņa preču un pakalpojumu cenu līmenis Latvijā pērn bijis 72% no Eiropas Savienībā (ES) vidējā, liecina ES statistikas pārvaldes «Eurostat» jaunākie dati.

Zemāks cenu līmenis nekā Latvijā reģistrēts Bulgārijā (48% no ES vidējā), Rumānijā (52%), Polijā (56%), Ungārijā (62%), Lietuvā (65%), Horvātijā (67%), Slovākijā un Čehijā (abās valstīs 69%).

Nedaudz augstākas patēriņa preču un pakalpojumu cenas nekā Latvijā pērn bijušas Igaunijā (79%), Maltā (82%), Grieķijā (84%), Slovēnijā un Portugālē (abās valstīs 85%).

Savukārt visaugstākais patēriņa preču un pakalpojumu cenu līmenis reģistrēts Dānijā (142%), Luksemburgā (127%), Īrijā (125%), Zviedrijā (125%), Somijā (122%), Lielbritānijā (117%), Nīderlandē (112%) un Beļģijā (111%).

Salīdzinājumā ar ES vidējo līmeni, kas tiek pieņemts kā 100%, viszemākās cenas Latvijā pērn bijušas restorānu un viesnīcu segmentā - 82% no ES vidējā līmeņa. Lietuvā šis rādītājs bijis 69%, bet Igaunijā 85%. Tāpat kā Latvijā, arī Grieķijā un Slovēnijā restorānu un viesnīcu cenu līmenis veidoja 82%.

Alkohola un tabakas grupā Latvijā pērn bijušas otras augstākās cenas Baltijas valstīs - 84% no ES vidējā līmeņa. Igaunijā - tāpat kā Austrijā - šis līmenis bija 93%, bet Lietuvā - 80%.

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu kategorijā Latvijā pērn cenu līmenis bija augstākais Baltijas valstīs - 95% no ES vidējā. Šāds pats cenu līmenis bijis arī Spānijā. Lietuvā - tāpat kā Ungārijā - tas bija 82%, bet Igaunijā - 94%.

Patēriņa elektronikas preču kategorijā Latvijā pagājušajā gadā cenu līmenis bijis zemākais Baltijas valstīs - 96% no ES vidējā. Igaunijā - tāpat kā Luksemburgā - tas bija 98%, bet Lietuvā tas bija 97%.

Personīgā transporta aprīkojuma segmentā Latvijā pērn bijušas otras augstākās cenas Baltijas valstīs - 85% no ES vidējā līmeņa. Igaunijā - tāpat kā Bulgārijā - šis līmenis bija 86%, bet Lietuvā, kā arī Polijā - 84%.

Vienīgā preču kategorija, kurā pērn cenas mūsu valstī bija virs ES vidējā līmeņa, bija apģērbi. Latvijā cenas šajā preču grupā sasniedza 104% no ES vidējā līmeņa. Lietuvā - tāpat kā Francijā, Vācijā, Austrijā un Slovākijā - tas bija 105%, bet Igaunijā - 115%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu