Arheologi Izraēlā atraduši ārkārtīgi retu, krāsainu grieķu mozaīku

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Arheologi Senās Cēzarejas rajonā - mūsdienu Izraēlā starp Telavivu un Haifu – atraduši pārsteidzošu retumu – krāsainu grieķu mozaīku, kas darināta pirms aptuveni 1800 gadiem. Tā ir viena no nedaudzajām mozaīkām, kas atklāj tā perioda mākslu un sadzīvi šajā Izraēlas teritorijā, vēsta izdevums «The Times of Israel».

Mozaīka tika atrasta zem greznas Bizantijas laika komerciālās būves un reiz bija daļa no lielāka tirdzniecības ēku kompleksa.

Mozaīka ir 3,5 x 8 metrus liela un ir ārkārtīgi labi saglabājusies. Izraēlas senlietu pārvalde lēš, ka tā varētu būt viena no vispilnvērtīgākajām senajām mozaīkām Izraēlā.

Uz mozaīkas attēlotas trīs figūras un klasiskie ģeometriskie raksti, kas veidoti no maziem akmens gabaliņiem. Katrs mozaīkas kvadrātmetrs satur vidēji 12000 akmentiņu.

«Mozaīkā attēloti trīs dižciltīgi vīrieši togās. Vidū stāvošā figūra ir frontāla, bet blakus stāvošie skatās uz to un ir attēloti profilā,» komentēja arheologi.

Pagaidām nav zināms, kas ir mozaīkā attēlotie vīrieši, kā arī vēl nav izdevies atšifrēt inskripcijas, kas rotā mozaīku, bet ir krietni vairāk bojātas nekā vīriešu figūras.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu