Kosmetoloģe: izstieptas botulīna pieres vairs nav modē!

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Depositphotos

Pirms gadiem piecpadsmit skaistuma etalons bija gluda, izstiepta piere pēc botulīna toksīna injekcijām. Šodien izpratne par estētisko medicīnu ir mainījusies. Skaisti ir tad, ja kosmetologa manipulācijas nav manāmas. Seja izskatās veselīga, bet ne nedabiski gluda.

Mūsdienās sievietes, kuras vēlas atbrīvoties no laika zīmēm sejā, ir izvēles priekšā – botulīna toksīns vai filleri? Abas injekciju metodes sola jauneklīgu sejas ādu bez krunciņām.

«Nevar teikt, ka filleru injekcijas ir labākas vai sliktākas par mīmikas muskuļos ievadāmo botulīna toksīnu – katram savas indikācijas,» iesāk estētiskās medicīnas un lāzerkosmetoloģijas klīnikas Panacea Pro vadītāja – ārste Ludmila Stavro-Freiberga. Zinošs speciālists izvērtē, kurš no tiem klientam tieši vajadzīgs, lai paildzinātu jauneklīgu izskatu.

Pirmās krunciņas cilvēkiem ir mīmiskas (krunciņas starp uzacīm, horizontālas krunciņas uz pieres, krunciņas acu zonā), tādēļ biežāka prakse ir tāda, ka kā pirmo izmanto botulīna toksīnu. Mīmikas krunciņas nav saistāmas ar novecošanu, bet šādi sejas muskuļiem var noņemt lieko spriedzi. Stavro-Freiberga ir pārliecinājusies praksē, ka

botulīna toksīna ienākšana ir radījusi milzīgu revolūciju nozarē, ko var pielīdzināt savulaik penicilīna izgudrošanai.

Sākumā šo preparātu lietoja neiroloģijā, vēlāk oftalmoloģijā un tikai tad sāka izmantot estētiskajā medicīnā krunciņu korekcijai. Pamazām šajā jomā notiek virzība uz priekšu, piemēram, botulīna toksīnu izmanto pret pārmērīgu svīšanu, pēdējā laikā arī rētu ārstēšanai, lai āda netiktu pastiprināti savilkta.

Ārste atceras, ka aptuveni pirms 14 gadiem botulīna toksīna estētiskajā medicīnā izmantošana Latvijā bija pilnīgs jaunums un viņa kā viena no pirmajām, kura apguva botulīna toksīna lietojumu, to izmantoja tikai pieres mīmikas uzlabošanai. Tagad ir mainījusies izpratne par to, kā jāizskatās cilvēkam pēc botulīna toksīna injekcijas saņemšanas. Tajos laikos absolūti gluda, izstiepta piere bija skaistuma etalons un vienlaicīgi izrādīšanās iespēja – es to daru, jo varu atļauties. Šodien attieksme pret šo procedūru ir stipri mainījusies: skaisti ir tad, kad iejaukšanos nemaz nevar pamanīt, tiek izmantotas minimālas devas – līdz ar to mēs vairs neredzam izstieptas pieres utt.

Šodien jau tiek izmantotas metodes, par kurām agrāk pat nevarēja iedomāties. Piemēram, ar botulīna toksīna palīdzību var iegūt glītu trijstūra sejas veidolu, regulēt vaigu kaulu izcēlumu utt.

Bieži vien dzirdama arī botulīna toksīna injekcijām veltīta kritika, tomēr parasti draudīgie stāsti ir ļoti tāli no patiesības. Klienti par šo pakalpojumu balso ar savu naudu – tātad praksē tas tiek augstu novērtēts. Botulīna toksīna injekcijas ik pa laikam ir jāatkārto, šīs procedūras var veikt līdz sirmam vecumam, bet stipri jāsamazina devas vai jācīnās tikai ar daļu no nevēlamajām krunciņām. Āda veciem cilvēkiem vairs nav tik elastīga, un muskuļu atslābināšana ne vienmēr dod estētiski labus rezultātus – jā, krunku nav, bet seja izskatās nedabiski, tātad neestētiski.

Nav arī pareizi par sejas krunciņu izlīdzināšanu sākt interesēties tikai ap 50 gadiem vai vēlāk. Protams, iespējams glābt jebkuru situāciju – sākumā ādu slīpējot, tad relaksējot muskuļus ar botulīna toksīnu un tālāk fiksējot ar pildvielām, bet gudrāk ir sākt par sevi intensīvi rūpēties jau ap 40 gadu vecumu vai pat agrāk. Ārstus priecē, ja var sākt sadarboties pat ar divdesmitgadniekiem, jo, pamazām iepazīstoties kopjošajās procedūrās, redzot mīmikas mazākās izmaiņas, ir iespēja sniegt savlaicīgu rekomendāciju par tālākajām procedūrām. Šāda pieeja nodrošina, ka krunkas tikpat kā neizveidojas un uzturēt sevi bez krunkām var ilgāk un vieglāk.

Pieres daļai, acu krunciņām pieņemts izmantot tieši botulīna toksīna injekcijas, bet dziļākām – statiskām krunciņām ar šo preparātu vien nepietiks, lai redzētu uzlabojumus. Jāatzīmē, ka statiskās krunciņas, piemēram, pieres vidusdaļā ir pastāvīgas un neizzūd, kustinot seju. Pēc botulīna toksīna injekcijām seko filleru injekcijas.

Pēc Stavro-Freibergas vērojumiem, Latvijas ekonomiskās krīzes laikā klienti atteicās no daudziem pakalpojumiem – kopjošajām procedūrām u.c., lai taupītu naudu, vienīgi botulīna toksīna injekciju skaits palika nemainīgs – tam klienti naudu atvēlēja, ja pat dzīvē tobrīd bija jāatsakās no daudz kā cita.

«Iesaku apmeklēt tikai kvalificētus speciālistus ar medicīnisko izglītību, lai iespējami izvairītos no kāda veida komplikācijām,» norāda speciāliste.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu