Pasaules kausā iesaistās četras komandas un sākas grupu turnīra otrā kārta

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Pasaules kausa finālturnīrā futbolā, kas norisinās Krievijā, šodien ar H apakšgrupas divām spēlēm noslēdzas pirmās kārtas cīņas, kamēr Krievijas un Ēģiptes izlases aizvadīs jau savu otro maču turnīrā. Kā pirmās plkst.15 Saranskā laukumā dosies Kolumbijas un Japānas izlases, bet otrā H apakšgrupas cīņā plkst.18 Maskavā spēkiem mērosies Polija un Senegāla. Savukārt sestā spēļu diena noslēgsies ar A apakšgrupas komandu Krievijas un Ēģiptes dueli Sanktpēterburgā. Visus trīs mačus tiešraidē translēs Latvijas Televīzijas 7.kanāls (LTV7).

H apakšgrupā nav izteiktu favorītu, lai gan bukmeikeri augstāk vērtē Kolumbijas un Polijas futbolistu izredzes tikt izslēgšanas spēlēs.

Kolumbija un Japāna savā starpā tikās arī pirms četriem gadiem, kad Pasaules kausa finālturnīrs notiks Brazīlijā, toreiz dienvidamerikāņiem uzvarot ar 4:1. Vienus vārtus tad guva Hamess Rodrigess, kurš kopā ar Radamelu Falkao ir spilgtākās Kolumbijas izlases zvaigznes.

Kolumbieši, gatavojoties turnīram, pēdējos divos mačos nav guvuši vārtus, taču arī nav zaudējuši, divas cīņas pēc kārtas noslēdzot ar neizšķirtu 0:0. Savukārt Japāna pirms došanās uz Krieviju pārbaudes mačā ar 4:2 uzvarēja Paragvaju, pārtraucot piecu neuzvarētu spēļu sēriju, kurā Uzlecošās saules zemes pārstāvjiem četras reizes nācās kapitulēt.

Kolumbija planētas meistarsacīkstēs piedalās sesto reizi, bet pirms četriem gadiem Pasaules kausā šī izlase parūpējās par pārsteigumu un aizkļuva līdz ceturtdaļfinālam, kurā ar 1:2 piekāpās mājiniecei Brazīlijai. Tieši iekļūšana labāko astoņniekā ir kolumbiešu labākais sasniegums četrgades nozīmīgākajā forumā. Komandas galvenais treneris ir Hosē Pekermans.

Tikmēr Japāna startē sestajā finālturnīrā pēc kārtas. Labākais sasniegums līdz šim viņiem ir grupu turnīra pārvarēšana 2002. un 2010. gadā. Pirms četriem gadiem Brazīlijā trīs spēlēs nācās samierināties tikai ar vienu punktu. Japānas izlasi trenē Akira Nišino, kurš par galveno treneri tika apstiprināts vien aprīlī, nomainot atlaisto bosnieti Vahidu Halilhodziču. Lai arī Halilhodziča vadībā Japāna kvalificējās Pasaules kausam, tai pārbaudes spēlēs bija pārāk vāji rezultāti, kas šo speciālistu lika atbrīvot no amata.

Tikmēr Polijas un Senegālas izlasēm šī ir pirmā savstarpējā spēle.

Bukmeikeru ieskatā favorīte šajā mačā ir Polija, kuras līderis ir rezultatīvais uzbrucējs Roberts Levandovskis. Gatavojoties Pasaules kausam, poļi ar 4:0 uzvarēja Lietuvu, bet vēl pirms tam spēlēja neizšķirti 2:2 ar Čīli. Tikmēr Senegāla, savā iepriekšējā mačā ar 2:0 uzveica Dienvidkoreju, pārtraucot četru neuzvarētu spēļu sēriju.

Polija, kuras galvenais treneris ir Adams Navalka, Pasaules kausā iekļuvusi pēc divu finālturnīru izlaišanas. Poļi planētas meistarsacīkstēs piedalās astoto reizi, labākos panākumus gūstot 1974. un 1982. gadā, kad izdevās izcīnīt trešo vietu.

Savukārt Senegālas izlase, ko trenē Alū Sisē, Pasaules kausā Krievijā piedalās pēc trīs finālturnīru izlaišanas. Debija tika piedzīvota 2002.gadā, kad sensacionāli tika sasniegts ceturtdaļfināls. Senegālas izlases lielākā zvaigzne ir «Liverpool» malējais uzbrucējs Sadio Manē, kurš aizvadītajā sezonā kopā ar ēģiptieti Mohamedu Salāhu un brazīlieti Robērtu Firminu sastādīja vienu no planētas draudīgākajiem uzbrucēju trijniekiem.

Tikmēr A apakšgrupā mājiniece Krievija, kā arī Ēģipte, aizvadīs jau otrās kārtas cīņu.

Krievija turnīru ceturtdien sāka ar graujošu uzvaru 5:0 pār Saūda Arābiju, kamēr Ēģipte piektdien cieta neveiksmi 0:1 pret Urugvaju, kas uzvaras vārtus iesita vien spēles 89.minūtē.

Krievijas izlases rindās ar diviem precīziem sitieniem izcēlās Deniss Čeriševs, kurš pirmajā mačā laukumā devās uz maiņu. Savukārt Ēģiptes izlasei malā palika rezultatīvais uzbrucējs Salāhs, kurš gan otrdien būs gatavs cīņai. Salāhs kopš 26.maija ārstējis pleca savainojumu, ko «Liverpool» spēlētājs guva UEFA Čempionu līgas finālā pret Madrides «Real».

Abas komandas oficiālos mačos pēdējos gados nav tikušās.

Vēl A apakšgrupas otrajā kārtā trešdien Urugvaja tiksies ar Saūdas Arābiju, šim mačam notiekot Rostovā pie Donas.

Pasaules kausa finālturnīra saimniece Krievija šāda līmeņa turnīros līdz šim startējusi trīs reizes, taču ne reizi nav iekļuvusi izslēgšanas turnīrā, 1994., 2002. un 2014. gadā dalību noslēdzot jau pēc apakšgrupu cīņām. Pirms četriem gadiem Krievija palika bez uzvarām, divus mačos noslēdzot neizšķirti, taču ar to bija maz astotdaļfināla sasniegšanai, tomēr tagad mājinieki galvenā trenera Staņislava Čerčesova vadībā cer uz ko vairāk.

Tikmēr Ēģipte Pasaules kausa finālturnīrā piedalās trešo reizi, debiju piedzīvojot 1934.gadā, bet otro reizi spēlējot 1990.gadā. Ēģipte līdz šim šajos turnīros pie uzvarām atsevišķās spēlēs nav tikusi, taču tagad cer, ka galvenais treneris Ektors Kūpers komandai palīdzēs sagādāt pārsteigumus.

Pasaules kausa finālturnīrs pirmo reizi notiek Krievijā, bet kopumā tas norisinās jau 21.reizi.

Sacensībās piedalās 32 komandas, kuras priekšsacīkstēs salozētas astoņās grupās. Katras grupas divas labākās komandas iekļūs izslēgšanas spēļu stadijā, kas sāksies no astotdaļfināla.

Vislielākā pārstāvniecība jeb 14 izlases ir no Eiropas, kamēr no Āfrikas, Āzijas un Dienvidamerikas sacensībās piedalās pa piecām vienībām. Tikmēr no Ziemeļamerikas finālturnīrā startē trīs valstu izlases.

Sacensības risināsies viena mēneša garumā, finālam norisinoties 15.jūlijā Maskavā.

Finālturnīrā tiks sadalīts iespaidīgs naudas balvu fonds, komandām sadalot 352 miljonus eiro, uzvarētājiem iegūstot 33 miljonus eiro lielu prēmiju.

Šis Pasaules kauss paliks vēsturē arī kā pirmais, kurā tiek izmantota video tiesneša sistēma jeb VAR. Šāds jaunievedums tika ieviests, lai noteiktu, vai bijis vārtu guvums, 11 metru soda sitiens, noraidījums no laukuma, vai arī kļūdains spriedums par spēlētāja identitāti kādā no tiesneša lēmumiem. Pirmajās trīs spēļu dienās, pateicoties šais sistēmai, tika nozīmēti divi 11 metru soda sitieni.

Pasaules kausa finālturnīrs Krievijā notiek 11 pilsētās, cīņas aizvadot 12 stadionos.

Uz finālturnīru ir devušies pārsvarā visi vadošie planētas futbolisti. Sacensībās savas valstis pārstāvēs šā brīža trīs lielākās zvaigznes pasaules futbolā - Neimars (Brazīlija), Krištianu Ronaldu (Portugāle) un Lionels Mesi (Argentīna).

Tituliem bagātā komanda Pasaules kausa izcīņu vēsturē ir Brazīlija, kas prestižajā turnīrā kopumā triumfējusi piecas reizes. Tikmēr ar četriem tituliem seko Vācija un Itālija, kas šim turnīram nemaz nekvalificējās. Vēl divus titulus ir izcīnījusi Argentīna un Urugvaja.

Pašreizējā Pasaules kausa īpašniece ir Vācija, kamēr Brazīlija pēdējo reizi sacensībās uzvarēja 2002.gadā.

Pasaules kausa visu laiku labākais vārtu guvējs ir vācietis Miroslavs Kloze, kurš izcēlies ar 16 vārtu guvumiem, bet slavenā brazīlieša Ronaldu kontā ir 15 precīzi sitieni. Starp šā brīža aktīvajiem spēlētājiem rezultatīvākais ir cits Vācijas futbolists Tomass Millers, kurš guvis desmit vārtus un šajā finālturnīrā, spēlējot rezultatīvi, var uzlabot savas pozīcijas visu laiku izcilāko vārtu guvēju sarakstā.

Tikmēr vienīgais futbolists, kurš savas karjeras laikā ir izcīnījis trīs Pasaules kausus, ir leģendārais brazīlietis Pele. Līdz šim nevienam citam spēlētajam neko līdzīgu nav izdevies atkārtot. Starp šā brīža aktīvajiem spēlētājiem neviens nav ieguvis vairāk par vienu trofeju.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu