SPRK apstiprina jaunus dabasgāzes pārvades tarifus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padome apstiprina dabasgāzes pārvades sistēmas pakalpojumu tarifus, kas sekmēs Inčukalna pazemes gāzes krātuves izmantošanu un veicinās vienotā Baltijas dabasgāzes tirgus attīstību, informēja SPRK pārstāve Ieva Bethere.

Jaunajos tarifos ir paredzēta bezmaksas ieeja un izeja Inčukalna pazemes gāzes krātuvē, kas sekmēs efektīvāku pārvades sistēmas izmantošanu un nodrošinās lielākus dabasgāzes piegādes apjomus no krātuves ziemas periodā.

Tāpat ir paredzēts zemāks tarifs jeb maksa uz ārējām robežām - ieejas punktam no citas valsts pārvades sistēmas un izejas punktam uz citas valsts pārvades sistēmu. Savukārt pārvades sistēmas pakalpojums Latvijas lietotāju apgādei turpmāk būs 2,13 eiro par megavatstundu (eiro/MWh) līdzšinējo 1,99 eiro/MWh.

SPRK pārstāve norādīja, ka apstiprinātajā tarifu projektā iekļauti trīs dažādi produkti - standarta jaudas produkti, atslēdzamās jaudas produkti un atslēdzamās virtuālās pretplūsmas jaudas produkti gada, ceturkšņa, mēneša un dienas griezumā. Dienas, ceturkšņa, gada un pašreizējās dienas produktu tarifi stāsies spēkā 19.jūlijā, savukārt mēneša produkti - 1.augustā.

Gāzes pārvades un uzglabāšanas operators AS «Conexus Baltic Grid» («Conexus») pērn 22.decembrī SPRK iesniedza pārvades sistēmas pakalpojumu tarifu projektu. Izvērtēšanas laikā SPRK komersantam vairākkārt pieprasīja papildu informāciju, kā arī tarifu projekta precizējumu. Tā rezultātā, salīdzinot ar sākotnēji iesniegto tarifu projektu, SPRK samazināja kopējās izmaksas par 5,4 miljoniem eiro.

Lai izzinātu sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju un dabasgāzes lietotāju viedokli, SPRK 2018.gada 26.janvārī organizēja uzklausīšanas sanāksmi par iesniegto tarifu projektu. Uzklausīšanas sanāksmē piedalījās «Conexus», SIA «Deco Energy», SIA «Enefit», SIA «IP Systems», AS «Latvenergo», AS «Latvijas Gāze», SIA «EG Energija» un AS «Gaso» pārstāvji.

Uzklausīšanas sanāksmes laikā dalībnieki lūdza rūpīgi izvērtēt 2017.gadā rīkotās izsoles par dabasgāzes nodrošināšanu dabasgāzes pārvades sistēmas starpsavienojumā ar Inčukalna pazemes gāzes krātuvi izmaksu pamatotību, iespēju atteikties no ilgtermiņa produktiem un pamatproduktu sadārdzinājuma pamatojumu. Visus priekšlikumus SPRK izvērtēja un ņēma vērā tarifu izvērtēšanas procesa laikā.

Dabasgāzes pārvades sistēmas pakalpojuma tarifi noteikti konkrētā ieejas vai izejas punktā (par jaudu rezervāciju), un tos piemēros dabasgāzes pārvades sistēmas lietotājiem, kas dabasgāzi transportēs patēriņam Latvijā vai arī izmantos maģistrālo gāzesvadu tīklu dabasgāzes tranzīta pakalpojumiem, atzīmēja SPRK.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka SPRK, vērtējot «Conexus» atbilstību sertificēšanas prasībām, secināja, ka kompānija tām atbilst tikai daļēji, proti, pastāv risks, ka dabasgāzes tirgotāja «Latvijas gāze» akcionāram «Gazprom», kas vienlaicīgi ir arī «Conexus» akcionārs, ir iespēja tieši vai netieši kontrolēt «Conexus», kā arī «Conexus» akcionārs «Marguerite Gas I» ir saistīts ar «Latvijas gāzes» akcionāru «Marguerite Gas II» un šāda akcionāru līdzdalība abos energoapgādes komersantos rada interešu konfliktu. «Conexus» kapitālā 34,36% pieder «Augstsprieguma tīkls», 34,1% - «Gazprom», bet 29,06% - «Marguerite Gas I».

Tāpat ziņots, ka «Conexus» apgrozījums 2018.gada pirmajā ceturksnī bija 22,293 miljoni eiro, kas ir par 63% vairāk nekā pērn attiecīgajā periodā, savukārt kompānijas peļņa pieauga divas reizes un sasniedza 9,091 miljonu eiro.

«Conexus» dibināts 2016.gada 22.decembrī, reorganizācijas rezultātā no «Latvijas gāzes» nodalot pārvades un glabāšanas darbības virzienus. Lai sistēmas operators varētu sniegt pārvades un uzglabāšanas pakalpojumus, SPRK, izvērtējot visus iesniegtos dokumentus un informāciju, 2017.gada janvārī izsniedza «Conexus» licenci dabasgāzes pārvadei un uzglabāšanai turpmākajiem 20 gadiem.

«Conexus» ir vienotais dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operators Latvijā, kurš pārvalda Inčukalna pazemes gāzes krātuvi un maģistrālo dabasgāzes pārvades sistēmu, kas tieši savieno Latvijas dabasgāzes tirgu ar Lietuvu, Igauniju un Krievijas Ziemeļrietumu reģionu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu