Gruntmane: Interese par «Balto nakti» ar katru gadu palielinās (13)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Mūsdienu kultūras forumā «Baltā nakts 2013» ar devīzi «Atver durvis!» vēlamies laikmetīgās mākslas pasaulē ieaicināt tos cilvēkus, kam šī māksla nav tik tuva, šodien «Baltajai naktij» veltītajā preses konferencē žurnālistiem sacīja Rīgas domes Kultūras pārvaldes vadītāja Dzidra Šmita.

«Durvis cauri gadsimtiem mākslā un kultūrā ir bijušas simbolisks tēls. Tās var aizvērt vai atvērt, dodot iespēju ieskatīties savā telpā vai ārpasaulē,» izteicās Šmita, norādot, ka vērā ņemams uzdevums ir parādīt laikmetīgās mākslas vidi tiem cilvēkiem, kam pret to līdz šim ir bijusi skeptiska attieksme.

Savukārt «Baltās nakts» producente Madara Gruntmane norādīja, ka par «Balto nakti», kas Rīgā norisināsies jau astoto reizi, interese ar katru gadu palielinās - vairāk nekā puse no «Baltajai naktij» pieteiktajiem 57 projektiem ir biedrību un organizāciju iniciatīvas. Tāpat būs skatāma arī Rīgas domes finansētā pamatprogramma, ko veidos 19 projekti, kā arī vairāki ārzemju projekti - Vērmanes dārzā un Kultūras pilī «Ziemeļblāzma» viesosies britu cirka trupa «Gandini Juggling», bet Rīgas Mākslas telpā interaktīvā projektā «Vakuuma enerģija» robežas starp dabaszinātnēm un mākslu sola kliedēt Itālijas Nacionālā kodolfizikas institūta zinātnieki.

Biedrības "Naba" pārstāvis Madars Štramdiers (no kreisās), Mūkusalas mākslas salona izstāžu kuratore Līga Lindenbauma, biedrības "Metasphere" un "Totaldobže" mākslas centra pārstāve Irīna Špičaka, laikmetīgās mākslas festivāla "Survival Kit 5" pārstāve Ieva Saulīte, "Baltās nakts" producente Madara Gruntmane, Rīgas domes Kultūras pārvaldes vadītāja Dzidra Šmita, horeogrāfe Olga Žitluhina, Latvijas Profesionālās mūsdienu dejas horeogrāfu asociācijas projektu vadītāja Madara Daudze, Jauno mediju kultūras centra "Rixc" pārstāve Rasa Šmite un Sarkandaugavas attīstības biedrības pārstāve Alija Turlaja piedalās preses konferencē kafejnīcā "Vieta" par mūsdienu kultūras foruma "Baltā nakts 2013" gaidāmajiem projektiem un to norisi
Biedrības "Naba" pārstāvis Madars Štramdiers (no kreisās), Mūkusalas mākslas salona izstāžu kuratore Līga Lindenbauma, biedrības "Metasphere" un "Totaldobže" mākslas centra pārstāve Irīna Špičaka, laikmetīgās mākslas festivāla "Survival Kit 5" pārstāve Ieva Saulīte, "Baltās nakts" producente Madara Gruntmane, Rīgas domes Kultūras pārvaldes vadītāja Dzidra Šmita, horeogrāfe Olga Žitluhina, Latvijas Profesionālās mūsdienu dejas horeogrāfu asociācijas projektu vadītāja Madara Daudze, Jauno mediju kultūras centra "Rixc" pārstāve Rasa Šmite un Sarkandaugavas attīstības biedrības pārstāve Alija Turlaja piedalās preses konferencē kafejnīcā "Vieta" par mūsdienu kultūras foruma "Baltā nakts 2013" gaidāmajiem projektiem un to norisi Foto: LETA

Viņa arī bilda, ka šogad sevišķi padomāts par kino cienītājiem - «Kino Pagalms» piedāvās filmu programmu «Pasaules sliktāko filmu vakars», kultūras bārā «Sapņi un kokteiļi» atradīsies «Sapņu kinopunkts», tirdzniecības centrā «Alfa» tiks rādītas īsfilmas, bet virszemes autostāvvietā Krišjāņa Valdemāra ielā 5 būs skatāmas dokumentālās un animācijas filmas.

Tāpat «Baltā nakts» būs kļuvusi teritoriāli plašāka - naktī no 7.septembra uz 8.septembri līdzās Vecrīgai, Rīgas centram, Spīķeru kvartālam, Miera ielai, VEF teritorijai un Pārdaugavai pasākumi notiks arī Sarkandaugavā, Teikā, Šmerlī un Vecmīlgrāvī.

Kā žurnālistiem pastāstīja biedrības «Naba» pārstāvis Madars Štramdiers, Rīgas Kongresu namā būs skatāms starptautisks audiovizuāls projekts «Videogrāfija VIII», kura demonstrēšana «Baltajā naktī» jau kļuvusi par tradīciju. Šogad ar videoprojekcijām papildinātus dzīvās mūzikas priekšnesumus klausītājiem sniegs mūziķis «Oval» no Vācijas, «Oid» no Krievijas un citi audiovizuālie mākslinieki, bet kamerorķestra «Kremerata Baltica» čellists Ēriks Kiršfelds būs sagatavojis īpašu veltījumu «Baltajai naktij». Savukārt klubā «Nabaklab» līdz pat rītam norisināsies «Vizuālās dejas» - spēlēs dīdžeji, būs skatāmas videoprojekcijas un kinofilmas.

Toties Mūkusalas mākslas salons šajā naktī piedāvās aplūkot paralēles starp mūsdienu un iepriekšējo laiku mākslu. Salona izstāžu kuratore Līga Lindenbauma žurnālistiem pavēstīja, ka salona Lielajā zālē būs skatāma Konrāda Ubāna darbu izstāde «Ainava», un viņa gleznās iemūžinātos skatus māksliniece Ineta Sipunova būs ietērpusi videoprojekcijās «Laika plūsma». Savukārt 18.gadsimta baltvācu mākslinieka Johana Heinriha Baumaņa darbu izstāde «Medījumi» tematiski sasauksies ar Kristiana Brektes darbu sēriju «Animālijas».

Kā atklāja biedrības «Metasphere» un «Totaldobže» mākslas centra pārstāve Irīna Špičaka, «Totaldobže» mākslas centrā notiks tradicionālās dzejas sacensības «Urban Poetry» ar 12 mākslinieku piedalīšanos, kā arī būs skatāmi vairāki audiovizuāli projekti. Multimediālā apvienība «Trihars» piedāvās eksperimentālas performances, hipnozē, zemapziņā un Karla Gustava Junga teorijās iedziļināsies multimediju māksliniece Ieva Balode un britu mākslinieks Lī Čapmens, mūsdienu elektronisko mūziku ar attēlu, kas projicēts uz trīsdimensionālas skulptūras un vienlaicīgi kalpo kā skatuve skaņu māksliniekam, rādīs nīderlandiešu un lietuviešu apvienība «96wrld», Spičaka kopā ar Krišjāni Rijnieku veidos performanci, uz skulptūras projicējot attēlu, bet par latviešu oriģinālmūziku gādās «Mincīša ieraksti», «Ohmtek» un Kristaps Puķītis no «Dirty Deal Audio».

Laikmetīgās mākslas festivāla «Survival Kit 5» pārstāve Ieva Saulīte pauda, ka šajā «Baltajā naktī» festivāls caur revolūcijas prizmu vērs metafiziskas durvis uz pasauli. Apmeklētājiem būs iespējams piedalīties spēlē «Absurda epizode no revolūcijas», baudīt Kanādas mūziķu «Fastwurms» koncertperformanci, psihedēlisku ceļojumu mūzikā «The Smoking Caterpillars» izpildījumā, avangarda sintīpopu, ko radīs apvienība «Dr.Klisicka laboratorija», kā arī apmeklēt izstādi un mākslinieku priekšnesumus. Festivāla aktivitātes notiks Rīgā, Lāčplēša iela 60.

Sarkandaugavas attīstības biedrības pārstāve Alija Turlaja piedalās preses konferencē kafejnīcā "Vieta" par mūsdienu kultūras foruma "Baltā nakts 2013" gaidāmajiem projektiem un to norisi
Sarkandaugavas attīstības biedrības pārstāve Alija Turlaja piedalās preses konferencē kafejnīcā "Vieta" par mūsdienu kultūras foruma "Baltā nakts 2013" gaidāmajiem projektiem un to norisi Foto: LETA

Laikmetīgās dejas mīļotāji būs aicināti uz Doma dārzu, kur plkst.20 un plkst.21 būs skatāms Ērika Ešenvalda un Olgas Žitluhinas projekts «Saules taka» mūsdienu kustību grupai, Rīgas kokļu grupai un solistiem un plkst.20.30 un plkst.21.30 paredzēta laikmetīgās dejas un mūzikas performance «Ornaments. Krusteni, lecami». Kā pastāstīja Latvijas Profesionālās mūsdienu dejas horeogrāfu asociācijas projektu vadītāja Madara Daudze, horeogrāfa Krišjāņa Santa dejas izrāde «Ornaments. Krusteni, lecami», kuras pamatā ir latviešu jostu celošanas [vīšanas un aušanas starpposms] principi, radīs hipnotisku un meditatīvu noskaņu, ko papildinās Laimas Jansones kokles spēle. Toties horeogrāfe Žitluhina piebilda, ka projektā «Saules taka» 30 minūšu priekšnesumā savienosies Ērika Ešenvalda ēteriskā mūzika, 30 kokļu skaņas un breika deju grupas «Camelot» kustības.

Kā pavēstīja jauno mediju kultūras centra «Rixc» pārstāve Rasa Šmite, Spīķeru kvartālā jau no plkst.14 lieli un mazi apmeklētāji varēs piedalīties sociālo spēļu veidošanas un mākslas un zinātnes darbnīcās, bet vakarā paredzēta interaktīva urbānā videospēle uz lielā ekrāna, kā arī audiovizuālas performances. Toties «Rixc» mediju telpā būs skatāma izstāde «Sintētiskā daba».

Rīgas Mākslas telpā Itālijas Nacionālā kodolfizikas institūta zinātnieki piedāvās Higsa bozonam un Higsa laukam veltītu instalāciju, kurā varēs aplūkot, kā Visums ir izskatījies pašos pirmsākumos. Kā norādīja biedrības «I did it» pārstāvis Ervings Znotiņš, projekts būs interesants jebkura vecuma cilvēkiem.

Sarkandaugavas attīstības biedrības pārstāve Alija Turlaja pastāstīja, ka Sarkandaugavā, kas «Baltajā naktī» piedalās pirmoreiz, norisināsies vairāki pasākumi. No plkst.17 Tilta un Alekša ielas krustpunktā sāks darboties reinkarnācijas tunelis «Sarkandaugavas kods», kurā šo apkaimi varēs iepazīt no urbānās un industriālās puses. Āžu bulvārī notiks dzejnieka Aivara Neibarta mājas apciemošana, kurā tiks rādītas videoprojekcijas un īsfilma par Sarkandaugavu, kā arī būs klausāmi atmiņu stāsti un dzejas lasījumi kopā ar Eduardu Aivaru, Amandu Aizpurieti, Haraldu Sīmani, Dmitriju Sumarokovu un citiem. Toties Sarkandaugavas centrā varēs iepazīties ar Sarkandaugavas attīstības biedrības apkaimes uzlabošanas plāniem un nākotnes vizualizācijām, lai kopīgi apspriestu, kā visu paveikt.

Kā ziņots, «Baltās nakts» pasākumi notiks arī citviet - Ģertrūdes ielas teātrī, Kalnciema kvartālā, Miera ielas kvartālā, «Dienas» ābeļdārzā, veikalos, kafejnīcās, klubos, galerijās un izstāžu zālēs, kinoteātrī, dzīvojamo un biroju ēku kompleksos, baznīcās utt.

Komentāri (13)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu