Spoku lidosta: pamesta jau 44 gadus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX

Liela pasažieru lidmašīna klusi stāv kā sastingusi. Tā nekad vairs nelidos. Turpat blakus angārs ar izdauzītiem stikliem. Viss putekļains un sarūsējis, saplēsti stikli, dzeloņstieples un milzīgas nezāles. Laiks šajā Eiropas pamestajā lidostā pēdējos 44 gadus ir gluži kā sastindzis, vēsta «CNN».

Savulaik populārā Kipras starptautiskā lidosta tagad stāv pamesta.

Kipra ir bijusī britu kolonija, kas 1960. gadā kļuva neatkarīga. Tomēr laika gaitā Kipras etniskais saspīlējums tikai pieauga. 1974. gadā Turcija iebruka Kiprā.

Pēc deviņiem gadiem sala sadalīta dienvidu un ziemeļu daļās, kurās dzīvo grieķu un turku iedzīvotāji. Ziemeļdaļā izveidoto Ziemeļkipras Turku Republiku neatzīst neviena valsts pasaulē, izņemot Turciju.

Starp abām salas daļām izveidojusies ANO buferzona, ko dēvē arī par «zaļo līniju». Tieši šajā zonā tad arī atrodas pamestā Kipras lidosta. Šī zona nav publiski pieejama.

Vairākus gadu desmitus 1968. gadā atklātā lidosta izmantota militārām vajadzībām. Lidosta būvēta ar mērķi kļūt par lielāko tūrisma un transporta centru Vidusjūras austrumos. Līdz 1973. gadam tajā uzņemti 800 tūkstoši pasažieru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu