Nedēļa pasaulē: G7 samits, traģēdija Gvatemalā un Latvijas vārds pasaulē

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nedēļas svarīgākie notikumi pasaulē - vienuviet! Portāls TVNET atskatās uz aizvadītās nedēļas aktualitātēm pasaulē.

 
Foto: EPA/Scanpix

Traģiskais vulkāna izvirdums Gvatemalā

Uguns (Fuego) vulkāna izvirdums Gvatemalas iedzīvotājus pārsteidza nesagatavotus. Daudzi apkārtējo ciemu iedzīvotāji nepaguva aizbēgt no piroklastiskajām straumēm - karsta gāzu un vulkānisko daļiņu sajaukuma, kas izdalījās pēc eksplozijām vulkāna iekšienē. Mājas un ceļus noklāja karsti pelni, zem kuriem tika aprakti desmitiem cilvēku.

Nedēļas laikā bojāgājušo skaits tika papildināts, piektdien pārsniedzot 100 cilvēkus. Vēl vairāki simti cietuši.

Tas ir postošākais vulkāna izvirdums reģionā pēdējo četru gadu desmitu laikā.

Gvatemalas politiskā opozīcija vaino nacionālo katastrofu dienestu nolaidībā, jo dienests neesot ņēmis vērā svētdienas rītā saņemtos ekspertu brīdinājumus.

 
Foto: AFP/Scanpix

Tramps un Kims gatavojas samitam Singapūrā

12.jūnijā gaidāma ASV prezidenta Donalda Trampa un Ziemeļkorejas despota Kima Čenuna tikšanās Singapūrā. Tā būs pirmā šāda līmeņa tikšanās starp ASV un Ziemeļkorejas līderiem.

Samits notiks tūristu iecienītā kūrortā Sentosas salā, taču par tikšanās vietu noteikta muižai līdzīgā pieczvaigžņu viesnīca «Capella Hotel», kas atrodas samērā nomaļā vietā.

Domājams, ka samita laikā tiks runāts par to, kādas garantijas no ASV saņems Ziemeļkoreja gadījumā, ja noliks savus kodolieročus.

Ziemeļkorejai tas ir liels notikums, jo līdz šim izolētajai, ar bargām sankcijām apliktajai valstij sniedz lielāku prestižu starptautiskajā arēnā.

Notikumam par godu Singapūrā tiek kaltas jubilejas monētas un medaljoni.

 
Foto: Reuters/Scanpix

Irāna sola atsākt urāna bagātināšanu

Reaģējot uz ASV izstāšanos no Irānas kodolvienošanās, Irāna šonedēļ solīja sākt darbu pie urāna bagātināšanas kapacitātes celšanas - gatavojoties scenārijam, ka vienošanās varētu izjukt pavisam. Natanzas kodolobjektā atklāta jauna rūpnīca, kurā tiks ražotas centrifūgas urāna bagātināšanai. Rūpnīcas atklāšana nepārkāpj kodolvienošanos, no kuras Savienotās Valstis pagājušajā mēnesī izstājās.

Kopš ASV izstāšanās no t.s. Irānas kodolvienošanās 8. maijā, Teherāna ir atkārtoti draudējusi vienošanos pamest. Eiropas Savienībai jau ir sniegtas 60 dienas, lai nāktu klajā ar priekšlikumu, kurš pasargātu Irānas naftas, finanšu un citas valsts ekonomiskajai izaugsmei nepieciešamas nozares.

Vienošanos parakstījušās Lielbritānija, Francija, Vācija, kā arī Eiropas Savienība, Krievija un Ķīna cenšas glābt vienošanos pēc ASV izstāšanās, tomēr Irāna brīdinājusi, ka izstāsies no vienošanās, ja tai būs jācieš ASV no jauna ieviesto sankciju dēļ.

Kodolieročiem nepieciešamā urāna bagātināšanas ierobežošana ir viena no prasībām, kuru Irānai ir izvirzījusi starptautiskā sabiedrība apmaiņā pret piemēroto ekonomisko sankciju atcelšanu.

 
Foto: AFP/Scanpix

G7 jeb «G6 un Trampa» samits Kanādā

Piektdien Kvebekas provincē Kanādā sākās G7 samits, kurā tiekas ASV, Kanādas, Lielbritānijas, Francijas, Vācijas, Itālijas un Japānas valstu vadītāji. Politisko notikumu vērotāji gan šā gada pasākumu iesaukuši par «G6+1» samitu, jo briestoša tirdzniecības kara ēnā saasinājušās ASV prezidenta Donalda Trampa attiecības ar pārējiem līderiem, īpaši Kanādas premjerministru Džastinu Trudo un Francijas prezidentu Emanuelu Makronu.

Baltais nams īsi pirms samita paziņoja, ka Tramps plāno doties prom jau sestdien rīta pusē. Līdz ar to viņš piedalīsies drošības un ekonomisko jautājumu apspriešanā, bet ne tajā samita daļā, kurā tiks spriests par vidi un dzimumu līdztiesību.

Iespējams, ka šogad samita beigās būs grūtības vienoties par kopīgu noslēguma paziņojumu.

 
Foto: kadrs no video

Latvijas vārds ar lepnumu izskan pasaulē

Pateicoties Latvijas ugunsdzēsēju varonībai, valsts vārds izskanējis pasaulē. Kādā maija nedēļas nogalē VUGD saņēma izsaukumu uz kādu daudzdzīvokļu namu, kur pastāvēja aizdomas, ka cilvēks grasās izlēkt pa ceturtā stāva logu. Pateicoties kaimiņu atsaucībai, ugunsdzēsēji glābēji varēja iekļūt stāvu zemāk esošajā dzīvoklī un sagatavoties pārķert šo cilvēku kritienā. Kamēr viens ugunsdzēsējs glābējs pie loga gaidīja kritienu, otrs nodrošināja, lai viņš pārtvēris var stingri noturēt krītošo cilvēku.

Britu portāls «Mail Online» raksta par «neticamo brīdi», kad latviešu ugunsdzēsējs noķēra krītošo cilvēku. Glābējs rakstā nodēvēts par varoni.

«Video Latvijas ugunsdzēsības dienests brīnumainā kārtā noķer [cilvēku] dažu sekunžu laikā un ievelk viņu drošībā,» notikušo atstāsta tabloīds «The Sun».

«Vai supervaroņi eksistē? Varbūt,» raksta žurnāla «Wired» interneta vietne, rēķinot iespējamo krišanas ātrumu un spēku, kas bija vajadzīgs, lai notvertu krītošo.

Ceturtdien ugunsdzēsējiem glābējiem Tomasam Jaunzemam un Borisam Rutkovskim pasniedza apbalvojumus par pašaizliedzību, glābjot cilvēka dzīvību.

Saņemot apbalvojumu, Jaunzems pateicās visiem par «skaistajiem un stiprajiem vārdiem, kas stiprinās mani visu mūžu».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu