Vai jaunās UIN deklarēšanas kārtības dēļ grāmatvežiem draud pārslodze?

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Jaunā Uzņēmumu ienākumu nodokļa deklarēšanas kārtība jūlija vidū sola sagādāt pārdzīvojumiem pilnas dienas kā uzņēmējiem, tā grāmatvedības pakalpojumu sniedzējiem. Saskaņā ar likuma izmaiņām, turpmāk uzņēmumiem deklarācija būs jāiesniedz ik mēnesi, tādēļ dramatiski pieaugs grāmatvežu darba apjoms, un arī grāmatvedības ārpakalpojuma uzņēmumu klientiem jārēķinās ar ilgāku pasūtījuma izpildes laiku. Savukārt uzņēmumiem, kuri tikai apsver grāmatvedības ārpakalpojumu kompānijas piesaistīšanu, jāpasteidzas ar līguma noslēgšanu, jo pakalpojuma sniedzēji bažījas, ka nespēs apkalpot visus pasūtītājus.

Ja iepriekš UIN atskaite bija jāiesniedz reizi gadā, tad tagad uzņēmumiem katru mēnesi būs jāskaita ienākumi un izdevumi, lai aprēķinātu valstij nomaksājamā nodokļa apmēru. Tāpat kā ar algu reformu gada sākumā, UIN deklarēšanas izmaiņu dēļ grāmatvežiem vasaras otrajā pusē ar pirmo jauno deklarāciju būs darba pilnas rokas. Jau tagad var droši prognozēt, ka būs daudz neskaidrību par attaisnotajiem izdevumiem.

Grāmatvedības ārpakalpojumu uzņēmuma Accounting Latvia vadītāja Ilona Markunaite ir pārliecināta, ka ikviena klienta nodokļu atskaites tiks iesniegtas termiņos un prasībām atbilstošā kvalitātē, tomēr neslēpj, ka UIN deklarācijas sastādīšana aizņems būtisku laiku un radīs zināmus sarežģījumus organizācijas darbībā kopumā.

«Līdz pat šā gada jūnijam nevienam nebija pieejama deklarācijas forma, publiskajā telpā izskanēja dažādi nepilnīgi skaidrojumi, jāteic, ka pat minējumi par to, kā tad un kas īsti būs. Tik novēlotas izmaiņu ieviešanas rezultātā ļoti daudziem grāmatvežiem un ārpakalpojumu sniedzējiem iespēja aprēķināt cilvēkresursu patēriņu jaunajai UIN deklarāciju sastādīšanai vienkārši netika dota. Tikai šobrīd varam aplēst, kāds papildus darbs ir gaidāms jūlijā un turpmākajos mēnešos, bet tik īsā laikā atlasīt un pieņemt darbā kvalificētus un zinošus speciālistus ir vienkārši neiespējami. Tas viss ir tikai un vienīgi sarežģītās, neviennozīmīgās, nepārtraukti mainītās un grozītās likumdošanas dēļ, kas līdz reālā darba darītājiem nonāk pašā pēdējā brīdī,» jauno kārtību kritiski vērtē Accounting Latvia vadītāja Ilona Markunaite.

Speciāliste prognozē, ka darba apjoms ikvienam grāmatvedim būtiski pieaugs un kādu laiku arī deklarāciju labošanas sekos viena citai. Tādēļ Latvijā populārākās grāmatvedības un uzņēmuma vadības sistēmas Tildes Jumis pārstāvji mudina uzņēmējus neatlikt deklarācijas aizpildīšanu uz pēdējo brīdi.

«Grāmatvedības nozarē strādājošiem darbs kļūst aizvien sarežģītāks, grūtāk plānojams, apjoma ziņā aizvien pieaugošs. Mums kā Latvijā populārākās grāmatvedības sistēmas izstrādātājiem, šķiet nepieņemama tik strauja likuma normu ieviešana, kas būtiski sarežģī gan mūsu klientu darbu, gan mūsu izstrādes darbu plānošanu ilgtermiņā. Tas, ka ir daudz neskaidru jautājumu liecina arī tas, ka mūsu nesen veidoto semināru par UIN noklausījās vairāk nekā 1000 klausītāju. Tas ietekmē arī uzņēmēju dienas kārtību. Deklarāciju sagatavošanai nepieciešama informācija jāsagatavo agrāk un jāpacenšas maksimāli atvieglot grāmatvežu darbs. Šādos apstākļos pieaug kvalitatīvas, likuma prasībām atbilstošas grāmatvedības programmas loma, jo tā palīdz ātrāk, ērtāk un precīzāk apkopot deklarācijai nepieciešamos datus,» skaidro Tildes Jumis biznesa attīstības vadītājs Viesturs Slaidiņš.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu