Elektroenerģijas cena Baltijas valstīs samazinājusies par 27%

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pixabay

Elektroenerģijas cenas šīs nedēļas sākumā paaugstinājušās, bet pagājušajā nedēļā varēja novērot strauju cenu samazinājumu - katrā no Baltijas valstīm fiksēts 27% kritums, informēja AS «Latvenergo».

Pagājušajā nedēļā cenas samazinājās līdz 25,75 eiro par megavatstundu (eiro/MWh) cenu līmenim Latvijā un Lietuvā, bet Igaunijā līdz 24,99 eiro/MWh. Cenas Baltijas valstīs kopumā atbildušas «Nord Pool» reģiona kopējām tendencēm, tām samazinoties.

«Nord Pool» reģionā kopumā bija vērojams straujāks patēriņa apmēra samazinājums attiecībā pret kritumu izstrādē, atsaucoties uz relatīvi augstākām gaisa temperatūrām, kas arī veicinājušas sniega kušanu Skandināvijā, palielinot potenciālo elektroenerģijas izstrādes apmēru no hidroelektrostacijām. Patēriņa apmēra un cenu kritumu veicināja arī 10.maija publiskā brīvdiena Ziemeļvalstīs, skaidroja «Latvenergo».

Patēriņa apjoms aizvadītajā nedēļā Baltijas valstīs pieauga 1% apmērā līdz 481 gigavatstundai (GWh). Patēriņa pieaugums bija novērojams Latvijā un Lietuvā - par attiecīgi 5% līdz 128 GWh Latvijā un par 3% līdz 217 GWh Lietuvā. Igaunijā toties patēriņa apmērs samazinājās par nepilniem 6% līdz 136 GWh.

Izstrādes pusē savukārt novērots straujš kritums - par 23% līdz 275 GWh. No tā Latvijas izstrādes apmērs bija 111 GWh, Igaunijas 108 GWh, Lietuvas 66 GWh.

Saistībā ar izstrādes apmēra samazinājumu Latvijā un Igaunijā saražotais elektroenerģijas apmērs bija 79% attiecībā pret patērēto, bet Lietuvā tika izstrādāti 30% attiecībā pret patērēto elektroenerģijas apmēru. Baltijas reģionā kopumā tika saražoti 57% attiecībā pret patērēto apmēru, veicinot elektroenerģijas importa pieaugumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu