Kaukulis un Jauno Jāņu Orķestris izdod albumu «Ieviņa»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

27. aprīlī nāk klajā mūziķa Jura Kaukuļa un jaunā folka grupas JJO (Jauno Jāņu Orķestris) jaunais studijas albums «Ieviņa». Albuma atklāšanas koncerts notiks 30. aprīlī, Rīgā, mūzikas namā «Daile», koncerti notiks arī 12. maijā Vecgulbenes muižā un 18. maijā Liepājā.

Apvienība «Jauno Jāņu orķestris», dzimusi kā grupas «Dzelzs vilks» folkmūzikas atvasinājums, turpina darboties neatkarīgi, nosaukumā lietojot saīsinājumu «JJO». Šogad, sekojot agrāk izdotajam albumam «Kālabad» (2013), «JJO» laiž klajā otro studijas albumu - «Ieviņa».

Albums iznāk izdevniecības «Upe tuviem un tāliem» paspārnē. No 27. aprīļa tas CD formātā būs pieejams Latvijas mūzikas ierakstu tirdzniecības vietās, bet digitāli - vietnē «Bandcamp».

Plānots, ka albums iznāks arī vinila skaņuplates formā.

Meklējot jaunā ieraksta skanējumu, izaicinājums bija fiksēt svaigu ceļu, kas saista tautas mūzikas elementus un mūslaiku mūzikas strāvojumus, no kuriem nav iespējams norobežoties, norāda JJO mūziķi. «Šoreiz priekšplānā ir bagātīgs stīgu instrumentu lietojums un balsu krāsas. Jaunu skaņas sazemējumu devis arī grupas jaunākā dalībnieka, akadēmiski skolotā rokmūziķa Andra Veinberga kontrabass. Neesam vairījušies arī no elektroniskiem skaņu rīkiem otrajā plānā, bet pasaules elpu un krāsu ierakstā ienes pa kādam cittautu instrumentam,» atklāj dziesmu autors Juris Kaukulis.

Atgriezties pie dziesmu radīšanas ar dainu vārdiem Juri Kaukuli pamudinājis nejaušs notikums. «Pažobelē uzgāju 19. gadsimta gleznu, kas piederējusi manam vectēvam. Attēlu – kamanas un braucēju kažokā -, sagrauzis laika zobs, tāpat arī zudis autora vārds un stāsts par to, kā glezna nonākusi pie vectēva. Restaurējot gleznu un ejot pa pēdām vectēvam, radās veltījums viņam - pasaules apceļotājam, karavīram un dzīves mīlētājam,» tā mūziķis. Piemērotākā zudušā laika tveršanai tekstā šķitusi tautasdziesmu pārlaicīgā dimensija. «Dainas esam lietojuši kā dzejiskus motīvus jaunradei, nevis nemainīgi muzejiskas vērtības. Viens aiz otra dažādi folklorā sastopamie arhetipiskie motīvi kā puzles gabaliņi sasaistījās jaunās kombinācijās. Mūsu dziesmas ir stāsti, kas arvien atgriežas cilvēcisku attiecību krustcelēs - dziesmas no intīmiem čukstiem līdz mežonīgām dejām, un, ko tur slēpt, tieši nerātno dainu krājums akumulējis pamatīgas enerģijas rezerves,» atklāj Juris Kaukulis.

Foto: Publicitātes

Jaunajā albumā iekļautas 12 kompozīcijas, tostarp arī jau Latvijas raidstacijās nokļuvušie singli «Salti pūta ziemas vēji» un tituldziesma «Ieviņa». Dziesmu autors ir Juris Kaukulis, aranžējumus radījuši un dziesmas ieskaņojuši JJO mūziķi: Juris Kaukulis (balss, ģitāra), Artis Orubs (sitaminstrumenti), Kaspars Tobis (sintezatori), Ieva Strode (balss, vijole) un Valērijs Cīrulis (balss, mandolīna) un Andris Veinbergs (kontrabass). Skaņas ieraksta producents - Aldis Zaļūksnis. Albuma dizaina autors – mākslinieks Viesturs Staņislavskis.

«Ieviņa» ir JJO otrais studijas ieraksts, ko iedvesmojuši dainu teksti un motīvi. Pirmais grupas albums «Kālabad» (2013), kas tapis sadarbībā ar grupu «Dzelzs vilks», izpelnījās nomināciju balvai «Zelta mikrofons» kategorijā «Tautas un pasaules mūzikas albums». Albumu tapšanas starplaikā grupa radījusi dziesmas dažādām mūzikas izlasēm, aktīvi koncertējusi Latvijā, Lietuvā un Lielbritānijā, kā arī veidojusi skaņu celiņu Rozes Stiebras topošajai animācijas filmai «Saule brauca debesīs».

JJO aicina uz albuma «Ieviņa» atklāšanas koncertiem Rīgā, Gulbenē un Liepājā. Skanēs dziesmas no jaunā albuma, kā arī jau daudziem labi zināmās dziesmas no «Dzelzs vilka» tautasdziesmu repertuāra un albuma «Kālabad» visu JJO mūziķu sniegumā

Koncerti:

30. aprīlī 19.00 Rīgā, Mūzikas namā «Daile» (Biļešu paradīze);

12. maijā 18.00 Gulbenē, Vecgulbenes muižā (Biļešu paradīze);

18. maijā 23.00 Liepājā, klubā «Fontaine Palace» (Ticketshop.lv).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu