Benksijs atklājis savdabīgu viesnīcu pie Izraēlas-Palestīnas žoga

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ielu mākslinieks Benksijs (Banksy) atklājis savdabīgu viesnīcu Bētlemē pie Izraēlas-Palestīnas žoga. Mākslinieks atzīmējis, ka tajā laipni gaidītas abas konfliktējošās puses - gan izraēlieši, gan palestīnieši -, kā arī cilvēki no citām pasaules malām.

Norobežotajam viesu namam ir trīs stāvi, un to rotā noslēpumainā mākslinieka radīti grafiti. Kāreizējā podnieka darbnīca pārveidota tā, lai attēlotu «koloniālo laiku angļu džentlmeņu klubu», kas parāda Lielbritānijas lielo lomu Tuvajos Austrumos. Tajā pašā laikā viesnīcā atrodas skulptūras, kuras šķietami mokās asaru gāzes ietekmē. No griestiem karājas eņģeļi, kuriem ir gāzmaskas, savukārt uz sienām ir eļļas gleznas, kurās redzamas jūras krastā izskalotas bēgļu glābšanas vestes.

Viesnīca pilnīgā slepenībā tika radīta 14 mēnešu laikā. Benksijs, kura īstais vārds nav zināms, uzsvēris, ka viņa viesnīcai ir vissliktākais skats pasaulē. Tas nozīmē, ka no visiem viesnīcas istabu logiem paveras skats uz žogu tās priekšā.

Žogu Izraēla sāka būvēt 2002.gadā, norādot, ka tā aizsargā savus iedzīvotājus no palestīniešu rīkotajiem sprādzieniem. Savukārt palestīnieši uzskata, ka tas ir aparteīda žogs, kuru Izraēla grib izmantot, lai sagrābtu varu Rietumkrastā, kuru tā vēlas pievienot savai teritorijai kopā ar Gazas joslu un Austrumjeruzalemi.

Benksijs ir britu grafiti mākslinieks, kurš atstāj savus zīmējumus uz sienām dažādās pasaules vietās. Viņu interesē tieši politiskas vai sociālas tēmas. Vairāki Benksija grafiti ir arī uz Izraēlas-Palestīnas betona žoga un Gazas teritorijā. Izskanējuši dažādi minējumi par Benksija identitāti, tomēr neviens no tiem nav ticis apstiprināts.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu