Tuvojas festivāla «Baltica» ieskaņa

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

21. jūnijā Jūrkalnē, Jelgavā, Turaidā un Dagdā notiks Starptautiskā folkloras festivāla «Baltica» ieskaņas pasākumi – «Vasaras Saulgrieži Latvijas novados». Festivāls norisināsies 2018. gadā laikā no 16. jūnija līdz 21. jūnijam, un tā tēma ir «Ziedēšana. Jāņi».

21. jūnijā Dagdā, Jelgavā, Jūrkalnē un Turaidā notiks īpaši pasākumi «Vasaras Saulgrieži Latvijas novados». Ieskandinot nākamā gada Starptautisko folkloras festivālu «Baltica», kas notiks Jāņu tradīcijas zīmē, arī šogad tieši Vasaras Saulgriežos visos četros Latvijas kultūrvēsturiskajos novados tiks degtas Jāņugunis, dziedātas līgotnes, veiktas ar Jāņu sagatavošanu un svinēšanu saistītas rituālas darbības. Pasākumos piedalīsies apmēram 120 Latvijas folkloras kopas un etnogrāfiskie ansambļi, izdziedot katra novada skaistākās Jāņu dziesmas un aicinot baudīt Jāņu mielastu. Dagdā pasākuma ieskaņā tiks gatavota aukstā zupa un siets Jāņu siers. Jūrkalnē Ugunspļavā Jāņa bērni tiks aicināti pie vairākiem ugunskuriem un tradicionāli tiks aizdegtas ugunsdzirnavas. Jelgavā tiks degti gan ugunskuri, gan celtas pūdeles, un kanālā tiks laisti izgaismoti plosti ar vainagiem. Savukārt Turaidā Saulgriežu naktī degs treji ugunskuri, ar uguns bultām Jāņkalnā tiks aizdegta pūdele, pusnaktī tiks ritināts uguns rats un visas nakts garumā daudzinātas dzimtas, kas kopj latviskās tradīcijas.

Šī gada pavasarī, aprīļa beigās, noslēdzās Starptautiskā folkloras festivāla «Baltica 2018» skates, kas kopš februāra sākuma notika visos Latvijas novados. Tajās piedalījās Latvijas folkloras kopas, etnogrāfiskie ansambļi un kapelas, kā arī latviešu folkloras kopa «Rēvele» no Igaunijas. Kopā 237 kolektīvi, no kuriem 53 saņēmuši augstāko novērtējumu - «izcili», 87 – «gandrīz izcili», 94 – «labi» un tikai 3 – «vidēji».

Festivāla «Baltica 2018» rīkotāji ir īpaši gandarīti par faktu, ka skatēs piedalījās 27 jaundibinātas folkloras kopas, kas apliecina tradicionālās kultūras dzīvotspēju 21. gadsimtā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu