Džemmai Skulmei jāšķiras no dzimtas relikvijām, lai samaksātu nodokli par māju

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Maksliniecei Džemmai Skulmei bijis jāšķiras no dažādām dzimtas relikvijām, lai samaksātu nekustamā īpašuma nodokli par savu māju Mežaparkā, sestdien vēstīja Latvijas Televīzijas raidījuma «Panorāma». Šogad nodoklis sasniedzis jau teju 3500 eiro gadā.

Māju māksliniece sauc par savu garīgo telpu - tur rodas idejas, iedvesma mākslai. Būtiska loma ir arī piemājas dārzam. Šo māju kopā ar vecākiem viņa sāka būvēt 1958.gadā. Tolaik Mežaparks bija strādnieku rajons ar daudz lielāku iedzīvotāju blīvumu nekā pašlaik. Pēdējo divdesmit gadu laikā situācija ir mainījusies. Pieaugot kaimiņu ēku darījumu vērtībai, būtiski pieauguši arī nodokļi tiem, kas Mežaparkā dzīvo gadu desmitiem un īpašumu negrasās pārdot.

Vienam kvadrātmetram zemes vienā vietā Mežaparkā tirgus vērtība ir 70 līdz 100 eiro, bet vienā apkaimē vērtība var ievērojami atšķirties, un pāri ielai zeme ir krietni vērtīgāka - tur viens kvadrātmetrs maksā līdz 180 eiro.

Skulme skaidrojusi, ka viņas mājā dzīvo trīs pensionāri, turklāt diviem no tiem ir ļoti mazas pensijas, kā arī trīs jaunieši, kuri vēl mācās.

«Mēs esam bijuši spiesti šķirties no dažādām ģimenes relikvijām, lai varētu samaksāt gan zemes nodokli, gan par māju. Ir bijis porcelāns, ko vecaistēvs bija iegādājies, ko vecamtēvam bija dāvinājuši,» stāstīja mākslinieces dēls Juris Dimiters.

Nekustamā īpašuma nodoklim pieaugot, Skulmes ģimenei neatliek līdzekļu arī nepieciešamajai ēkas rekonstrukcijai un siltināšanai.

Raidījumā salīdzināti nekustamā īpašuma nodokļa maksājumu paziņojumi par pēdējiem trīs gadiem un secināts, ka maksājums būtiski pieaudzis. 2015.gadā tas bija 2240 eiro, gadu vēlāk jau 3009 eiro, bet vēl gadu vēlāk gandrīz trīs ar pusi tūkstoši.

Skulme, kritizējot nodokļa celšanu, norāda, ka sabiedrības garīgajai attīstībai vajadzīga laba vide, par kuru nevajag nemitīgi satraukties, «ar labu prātu, nevis īgņojoties nemitīgi un satraucoties un vienā stresā dzīvojot, kā tālāk būs».

Raidījumā norādīts, ka ar jautājumu «kāds būs nekustamā īpašuma nodokļa maksājums nākamajam gadam» Rīgas pašvaldības ieņēmumu pārvaldē iedzīvotāji vēršas vismaz reizi dienā - iedzīvotājiem nav skaidrības par nekustamā īpašuma nodokļa politiku. Vieniem tas nemainās, citiem dažu gadu laikā pieaudzis vairākas reizes. Atbildīgās iestādes nesolot tuvākajos gados stabilu likmi, ar ko rēķināties.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu