Kolumbijas vēlēšanās uzvar labējās partijas

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Svētdien notikušajās Kolumbijas parlamenta vēlēšanās uzvarējušas labējās partijas, kas kritizē ar komunistu teroristisko grupējumu FARC noslēgto miera līgumu, taču tās nav spējušas izcīnīt absolūto vairākumu.

Demokrātiskais centrs, kura līderis un bijušais prezidents Alvaro Uribe ir visnopietnākais miera līguma kritiķis, izcīnījis 19 no 102 senatoru vietām un 33 no 166 Pārstāvju palātas vietām.

Tomēr trīs mērenās partijas, kas pārstāvētas līdzšinējā prezidenta Huana Manuela Santosa koalīcijā, kopā izcīnījušas vairāk balsu - Senāta vēlēšanās tās atbalstījuši 43% vēlētāju, bet Pārstāvju palātas vēlēšanās – 38%.

Savukārt kreisās partijas abu palātu vēlēšanās ieguvušas 11% balsu.

2016.gada novembrī noslēgtais miera līgums ar Kolumbijas Revolucionārajiem bruņotajiem spēkiem pielika punktu pusgadsimtus ilgušajai vardarbībai, kas prasījusi vismaz 220 000 dzīvību.

Šajās vēlēšanās piedalījās arī FARK, kas saskaņā ar miera līgumu pārtapis par politisko partiju, kura saglabājusi grupējuma akronīmu, kas tagad nozīmē Kopējais alternatīvais revolucionārais spēks.

Lai gan bijušie teroristi abu Kongresa palātu vēlēšanās nav spējuši iegūt pat vienu procentu balsu, viņiem saskaņā ar miera līgumu šajās vēlēšanās garantētas pa piecām vietām gan Senātā, gan Pārstāvju palātā.

Vienlaikus ar Kongresa vēlēšanām norisinājās priekšvēlēšanas, kurās gan labējo, gan kreiso atbalstītāji izvēlējās savus kandidātus pirms 27.maijā gaidāmajām prezidenta vēlēšanām.

No labējiem prezidenta vēlēšanās startēs Ivans Dukve, kurš pārstāv Demokrātisko centru. Viņš saņēma 2,7 miljonus jeb 67% balsu.

Savukārt kreisos prezidenta vēlēšanās pārstāvēs bijušais Bogotas mērs Gustavo Petro, kas savus sāncenšus pārspēja, iegūstot 85% balsu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu