Latvijas Radio koris ar kora operu «NeoArctic» pošas viesizrādēm Londonā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ©Andreas Sommer ​

Latvijas Radio koris un diriģents Sigvards Kļava pošas viesizrādēm Londonā. Latvijas valsts simtgades starptautiskās programmas ietvaros prestižajā mākslas un kultūras centrā «Southbank Centre» 24. un 25. maijā Latvijas radio koris britu klausītājiem piedāvās unikālu muzikālu projektu – dāņu producentu apvienības «Hotel pro Forma» un Latvijas Radio kora kopdarbu – kora operu «NeoArctic» ar komponistu Krista Auznieka un Endija Stota (Andy Stott) mūziku, Kirstenas Dēlholmas (Kirsten Dehlholm) režijā.

Kora opera «NeoArctic» pasaules pirmizrādi piedzīvoja 2016. gada 26. augustā Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī un kopš tā brīža iespaidīgā muzikālā perfomance izrādīta arī uz Dānijas, Norvēģijas, Beļģijas, Nīderlandes un Francijas skatuvju dēļiem. Savukārt Latvijas Radio kora nesenā viesošanās Kanādā un dalība festivālā «Ziemeļu pavasaris» (Printemps nordique), kuru Ziemeļvalstis kopā ar Kanādu pirmo reizi rīkoja Monreālā, iekļauta Latvijas valsts simtgades Latvijas Ārlietu ministrijas koordinētās Publiskās diplomātijas programmā.

Kora opera «NeoArctic» ir rosinoša, poētiska un saviļņojoša muzikāla performance par antropocēnu – jaunu ģeoloģisko laikmetu, kam raksturīga iepriekš nepieredzēta cilvēka ietekme uz zemes ekosistēmām. Kora operas «NeoArctic» galvenā tēma ir procesu, struktūru un formas savstarpējā saspēle. Cilvēki ir kļuvuši par «dabas spēku», kas izraisa straujas, iepriekš nemaz neparedzētas izmaiņas uz to apdzīvotās Zemes.

NeoArctic trailer from Hotel Pro Forma on Vimeo.

Divpadsmit izcili Latvijas Radio kora dziedātāji, iedzīvinot katrs savu lomu mūzikas polifoniskajā audeklā, un atrodot īsto vietu starp elektroniskā skaņu celiņa faktūrām un ritmiem, veido poētisku stāstu divpadsmit ainās, divpadsmit performatīvās dziesmās.

Kora opera «NeoArctic» jau sākotnēji iecerēta kā sinkrētisks opuss, kurā vizuālais baudījums nav pakārtots mūzikas vēstījumam, kur katram elementam ir būtiska nozīme. Vizuāli jaudīgajā un neparastajā muzikālajā kosmosā koris skan vairākos līmeņos, arī elektroniskā mūzika tiek ģenerēta no koristu balsīm.

Izrādes skaņu pasauli veidojuši divi jauni, ļoti atšķirīgi un talantīgi komponisti – britu komponists Endijs Stots un Lielās Mūzikas balvas 2017 laureāts, komponists Krists Auznieks. Mūzikas žanriskā puse būs negaidīts pārsteigums pat tiem klausītājiem, kuri jau neskaitāmas reizes pieredzējuši Latvjas Radio kora skaņisko daudzveidību.

Kā akcentē iestudējuma pirmatskaņojuma diriģents Kaspars Putniņš, «komponists Krists Auznieks iemieso sevī gandrīz visus mūzikas žanrus, viņa muzikālā pieredze ietver sevī gandrīz visu to spektru, ko mēs varam iedomāties. Viņa mūzikas valoda ir nobriedusi, ar ārkartīgi spēcīgu raksturu, skaidru identitāti.» Kaspars Putniņš atzīst, ka neskatoties uz savu bagāto pieredzi kormūzikā, «tādu kormūziku es līdz šim nekad neesmu dzirdējis. Tā iemieso daudz amerikāņu minimālisma elementus, bet vienlaicīgi arī ir cilvēciska, spēka un enerģijas pilna.»

Skaņradis Krists Auznieks divu komponistu mūzikas sarunu telpā pārliecinoši pārstāv mūsdienu klasisko skaņu pasauli, kurpretī tehno mūzikas novators un kritiķu lolotais eksperimentālā tehno producents Endijs Stots skaņu gleznā ienes tehno mūzikas savdabīgo dvesmu. Britu skaņradim šī ir pirmā radošā satikšanās ar klasiskās mūzikas pasaules pārstāvjiem. «Šī ir ārkārtīgi interesanta un inspirējoša pieredze abām pusēm», tā diriģents Kaspars Putniņš.

Komponists Krists Auznieks, vērtējot Latvijas Radio kora augsto māksliniecisko kvalitāti, pauž, ka «ļoti reti sanāk strādāt ar tik augsta līmeņa mūziķiem, kuri var izdarīt neiespējamo».

Neparastā performance «NeoArctic» ir stāsts par šīs pasaules trauslumu, un pirmo paaudzi cilvēces pastāvēšanas vēsturē, kura apzinās savu ietekmi uz to, kura apzinās dabas un zemes trauslo līdzsvaru.

Dāņu producentu apvienības Hotel pro Forma režisores Kirstenas Dēlholmas (Kirsten Dehlholm) teātra valoda ir ārkārtīgi spilgta, kontrastaina un moderna, vizuāli svaiga un neparasta. Režisore skaidro: «Šīs performances jēga ir parādīt laikmetu, kurā mēs dzīvojam tagad, kad cilvēki ir iespaidojuši planētu tik ļoti, ka mēs vairs nevaram atgriezties. Beigas ir grūti paredzēt, bet pirms mēs nonāksim līdz pasaules galam, mums vajag pievērst uzmanību šobrīd notiekošajam. Dzīvē esmu optimiste, bet par pasaulē notiekošo – nē, jo var notikt tā, ka cilvēcei draud iznīcība un var palikt tikai kādas sīkbūtnes un insekti. Varbūt tomēr skaistums un ilgas pēc tā mums palīdzēs izdzīvot.»

Latvijas Radio kora kopdarbs ar dāņu instalāciju un performanču teātri Hotel Pro forma un režisori Kirstenu Dēlhomu desmit gadu laikā vainagojies trīs multimediālās kora operās. Pēc pirmā kopdarba «Operācija: Orfejs" (2007) panākumiem tika veidotas izrādes «War Sum Up» («Kara daba» 2011) un «NeoArctic» (2016).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu