Guntars Račs par to, kāpēc neizdevās izglābt Mārtiņu Freimani (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Paula Čurkste/LETA

Otrdien, 12. jūnijā, draudzīgā un sirsnīgā atmosfērā tika atvērts Mārtiņa Freimaņa dziesmu albums «Mans draugs – Mārtiņš Freimanis». Intervijā ar Sejas.lv aizsaulē aizgājušā tautā mīlētā mūziķa draugs, dzejnieks un izdevējs Guntars Račs pastāstīja, ka Mārtiņš vienmēr paturējis sāpes sevī vai noslīcinājis tās alkoholā – iespējams, ja viņš būtu izrunājies ar kādu, būtu izdevies viņu glābt.

Kas pēc jūsu kā Mārtiņa Freimaņa drauga domām sabiedrībai būtu par viņu jāzina?

Viss, kas sabiedrībai būtu jāzina par Mārtiņu, būs aprakstīts augustā gaidāmajā Daigas Mazvērsītes grāmatā par viņu. Viņš bija ļoti jūtīga dvēsele – mākslinieks caur un cauri. Tie, kas kaut kādā brīdī atļāvās viņu izsmiet vai pasmieties par viņu, piemēram, Eirovīzijas sakarā, viņi nenojauta, cik lielu ļaunumu nodara tai jūtīgajai sirdij. Es to redzēju. Viņš pēc tā mēdza būt burtiski salauzts, un es mēģināju viņam iemācīt, kā lai saka, to «laist pāri» un ne tik ļoti pārdzīvot, bet saprast, ka tā arī ir uzmanības izrādīšana. Patiesību sakot, nav tik būtiski vairs, ko mēs par viņu domājam kā par cilvēku, bet svarīgāk būtu klausīties un mēģināt atšifrēt viņa dziesmas. Jo tās dziesmas es faktiski tikai tagad saprotu. Klausos vārdus un domāju: «Sasodīts, tā taču ir liela dziesma, kā es to nesapratu toreiz?» Varbūt traucēja zināma konkurences sajūta. Likās varbūt pārāk sarežģīti toreiz. Tagad klausos un, johaidī, tur taču viss ir pa plauktiem salikts un viņš ir uzrakstījis gandrīz katrā dziesmā savu dzīvi. Ja jūs klausāties un jums patīk Freimaņa dziesmas, bet viņš nešķiet pievilcīgs kā cilvēks kādu iemeslu dēļ, tad tam vairs nav nozīmes. Šobrīd ir tikai viņa dziesmas, un tās tiešām daudz ko stāsta ne tikai par viņu, bet arī par mums.

Kā ir mainījies jūsu priekšstats pēc gaidāmās grāmatas uzmetuma izlasīšanas?

Es viņu diezgan labi pazinu, un kopējais iespaids par viņu pilnībā nemainījās, lasot gaidāmās grāmatas melnrakstu. Es drīzāk sapratu tās likumsakarības, kuras beigu beigās noveda viņu līdz traģiskam iznākumam. Ja viņš būtu bijis mazliet atklātāks un atļāvies beidzot pasūdzēties, ko viņš nedarīja, mēs būtu viņu izglābuši. Bet visi jau bija pieraduši, ka Mārtiņš varbūt ir iedzēris vai kaut ko, bet neviens nekad tā dziļāk netika klāt, lai viņš pateiktu, ka sāp un vajag palīdzību. Es nezinu nevienu cilvēku, kurš būtu no viņa kaut ko tādu dzirdējis. Viņš turēja to sev iekšā līdz pēdējam, neatzinās un tā arī aizgāja bojā. Tas traģiskais sākums ar beigām kaut kā likumsakarīgi sanācis viņa dzīvē. Es ceru, ka kādreiz par viņu tiks uzņemta mākslas filma, jo ir tāds savā ziņā Pelnrušķītes stāsts ar traģiskām beigām.

Daudzi no mums ir uzauguši, klausoties grupas «Tumsa» kasetes savos magnetofonos. Kāpēc, jūsuprāt, šī grupa ar Mārtiņu priekšgalā guva tik lielus panākumus Latvijā?

«Tumsas» mūzika bija liriska, bet vīrišķīga. Deviņdesmitajos gados rokmūzika un popmūzika palika pārāk salda vai to aizstāja deju mūzika, bet «Tumsa» saglabāja to vīrišķīgo kodolu. Rokenrola gars tur bija dzīvs un bija jūtama arī Liepājas garša. [..] Tas bija neviltoti – ne vienmēr saprasts, bet ļoti patiess.

Kā jau ziņots, Daigas Mazvērsītes grāmatas izdošana tiks atzīmēta ar koncertu sēriju, kura sāksies šā gada 28. augustā «Dzintaru koncertzālē» un turpināsies ar koncertiem Valmierā, Rēzeknē, Jelgavā, Liepājā, Aizputē un Tukumā, bet noslēgsies ar grandiozu koncertu 11. decembrī Rīgā, Ķīpsalas izstāžu hallē. Koncertos uzstāsies Lauris Reiniks, Aija Andrejeva, Ralfs Eilands, Ivo Fomins, Andris Ērglis, Līvi, Refleksija, Kārlis Būmeisters, Z-Scars, Olga Rajecka, Katrīna Bindere, Madara Grēgere, Maija Kalniņa un citi mūziķi.

Sadarbojoties ar Bērnu paliatīvās aprūpes biedrību, «Micrec PM», «Mārtiņa Freimaņa fondu» un mūziķiem, ar šīs koncerttūres organizēšanu un rīkošanu sākta ziedojumu vākšana, lai kopā atbalstītu bērnu aprūpes multifunkcionālā centra celtniecību.

Biļetes jau tagad ir pieejamas «Biļešu servisa» kasēs un internetā.

Albuma «Mans draugs – Mārtiņš Freimanis» ierakstā piedalījušies: Musiqq, Labvēlīgais Tips un Elza Rozentāle, Rīgas Modes, Lauris un Rūta Reiniki, Aija Andrejeva, Refleksija un Arturs Gruzdiņš, Ivo Fomins, Līvi, Katrīna Bindere, Kārlis Būmeisters, Olga Rajecka, Z-Scars un Mārtiņa Freimaņa draugu koris.

Kā zināms, Freimaņa dzīve aprāvās 33 gadu vecumā 2011. gada 27. janvārī plkst.1.20 Latvijas Infektoloģijas centrā, kur viņš tika ievietots 18. janvārī ar smagu elpceļu slimību.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu