Kazahstānas prezidentu Nazarbajevu uz mūžu ieceļ par Drošības padomes vadītāju

TVNET/LETA/DW
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evgeny Biyatov / Sputnik

Kazahstānas parlamenta augšpalāta ceturtdien apstiprināja likumprojektu, ar kuru tiek nostiprināts prezidenta Nursultana Nazarbajeva kā valsts svarīgāko jautājumu faktiskā lēmēja statuss, pat ja viņš nolemtu no prezidenta amata atteikties.

Parlamenta apakšnams likumprojektu «Par Kazahstānas Drošības padomi» bez jebkādas opozīcijas atbalstīja jau pagājušajā trešdienā.

«Tiek noteikts, ka Kazahstānas Republikas pirmajam prezidentam, ņemot vērā viņa vēsturisko misiju, uz mūžu pieder tiesības kā priekšsēdētājam vadīt Drošības padomi,» teikts Senāta slēdzienā par likumu.

Līdz ar likuma pieņemšanu tiek radīts potenciāls kontroles mehānisms pār nākotnes prezidentu pilnvarām, ja 77 gadus vecais Nazarbajevs nolems atkārtoti uz valsts galvas amatu nekandidēt.

Ar likumu tiek nostiprināts valsts konsultatīvās Drošības padomes, kas šobrīd sniedz rekomendācijas, konstitucionālais statuss, vienlaikus apstiprinot autoritārā līdera tiesības vadīt šos struktūru līdz mūža galam.

Kazahstānas Drošības padomes vadībā Nazarbajevs faktiski kontrolēs visus drošības dienestus.

Pērn Kazahstāna samazināja prezidenta pilnvaras par labu valdībai un parlamentam, šādi, kā noprotams, sagatavojot ceļu nākotnes politiskajai pārejai.

Nazarbajevs pagaidām nav paziņojis par plāniem atkāpties no amata.

Nazarbajeva pašreizējais pilnvaru termiņš beigsies 2020.gadā, un viņš publiski varas mantinieku nav nosaucis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu