Arī Igaunijā policija reiz inscenēja slepkavību

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

1999.gadā Viljandi policija Igaunijā paziņoja, ka nogalināts policists Ahti Oleskis, kurš tobrīd nodarbojās ar malumednieku ķerstīšanu. Nepilnu dienu tam ticēja gan žurnālisti, gan sabiedrība, vēsta portāls «Postimees».

Policijas automašīnām tika uzliktas sēru lentes, un iecirkņos dedzināja sveces.

Taču drīz vien sērojošos igauņus pārsteidza negaidīta vēsts: izrādās, Oleskis ir dzīvs, bet nāves inscenēšana palīdzējusi notvert viņa slepkavības plānotājus. Viņi nolīgtajam slepkavam bija samaksājuši 2000 ASV dolārus.

Trešdien Oleskis, kurš pametis darbu policijā un tagad darbojas kā jurists, sniedza interviju par Holivudas filmas cienīgajiem notikumiem, kas kaimiņvalstī risinājās pirms gandrīz 20 gadiem.

Tolaik Oleskim bija zināms, ka Viljandi tiek gatavota slepkavība, taču ne plānotā upura identitāte. To, ka slepkavas izraudzījušies viņu, Oleskis uzzināja no Centrālās kriminālpolicijas. Lai operācija noritētu veiksmīgi, patiesību nezināja pat Oleska ģimene.

«Pēc tam man, protams, vajadzēja to izskaidrot savējiem, saviem vecākiem. Tas bija problemātiski,» viņš atklāj intervijā raidījumam «Aktuaalne kaamera».

Kā jau ziņots, šonedēļ Kijevā risinājās līdzīgi notikumi. Otrdienas vakarā visā pasaulē izskanēja ziņas, ka pie savas mājas kāpņu telpas nošauts krievu žurnālists Arkādijs Babčenko. Bet liels bija kolēģu un sabiedrības pārsteigums, kad Babčenko nākamajā dienā sveiks un vesels parādījās Ukrainas Drošības dienesta (UDD) preses konferencē. Viņš sacīja, ka slepkavības inscenēšana esot bijusi daļa no drošībnieku operācijas, lai varētu atklāt un aizturēt slepkavības pasūtītājus, kuri plānojuši nogalināt vēl citus cilvēkus. Babčenko izteicies, ka viņa slepkavības plānotāji esot saistīti ar Krievijas specdienestiem.

Babčenko slepkavības inscenēšanu kā «lētu triku» nosodījusi starptautiskā preses un vārda brīvības organizācija «Reportieri bez robežām» (RSF). Oleskis atminas, ka arī 1999.gadā organizācija nosodījusi Viljandi policijas rīcību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu