Kā zināsi, ko liet bākā jeb kam drīzumā jāpievērš uzmanība degvielas uzpildes stacijās

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Šī gada oktobrī visā Eiropas Savienībā plāno ieviest jaunas degvielas marķēšanas prasības, kas vistiešāk attieksies uz transportlīdzekļu ražotājiem un degvielas uzpildes stacijām. Tas viss tiek īstenots, lai palīdzētu patērētājiem pārliecināties par pareizu degvielas izvēli viņu transportlīdzekļiem un lai degvielas marķējuma sistēma visā Eiropā būtu vienota.

Materiāls tapis sadarbībā ar «Virši-A»

Jaunās etiķetes redzēsim uz jauniem transportlīdzekļiem (ražotiem, sākot no šī gada oktobra) tieši pie degvielas bākas vāciņa, transportlīdzekļa rokasgrāmatās, kā arī degvielas uzpildes stacijās un automašīnu tirdzniecības vietās.

Šī gada 12. oktobris ir noteikts par jauno degvielas marķējumu ieviešanas brīdi – transportlīdzekļu ražotāji un degvielas uzpildes stacijas sāks ieviest etiķetes pārejas periodā pirms šī datuma.

Kā zinās, ko liet degvielas tvertnē?

Par jaunās direktīvas ieviešanas kārtību uzņēmums «Virši-A» piedalījies diskusijās nesen notikušajā Eiropas neatkarīgo degvielas piegādātāju asociācijas UPEI rīkotajā konferencē, kur kā vienīgais pārstāvēja Latvijas degvielas mazumtirgotāju intereses vienā no lielākajām šāda veida asociācijām Eiropā.

Eiropas neatkarīgo degvielas piegādātāju asociācijas UPEI mājas lapa

«Virši-A» Biznesa attīstības vadītājs Lauris Kalve norāda, ka degvielas uzpildes stacijās etiķetets būs jāizvieto gan uz pistoles, gan uz degvielas sūkņa, un etiķešu dizains būs tāds pats kā tām, kas atrodas uz jaunajiem transportlīdzekļiem un to rokasgrāmatās – vienīgi izmēri atšķirsies.

Noskaties: Mistērija degvielas uzpildes stacijā

«Klientiem nevajadzētu satraukties, bet ņemt vērā, ka jaunās etiķetes būs kā papildinājums jau esošajai informācijai uz degvielas sūkņiem un pistolēm – degvielas mazumtirgotāju izmantotie un ieviestie degvielu nosaukumi vai zīmoli saglabāsies,» stāsta Lauris Kalve.

Benzīna tipa degvielai etiķete būs apaļā formā, kur «E» norādīs uz etanolu, kas ir benzīna sastāvā, bet tālāk sekojošais cipars norādīs maksimālo etanola daudzumu, ko transportlīdzeklim iesaka izmantot. Piemēram, «E5», nozīmēs, ka transportlīdzeklī drīkst izmantot benzīnu, kas satur līdz 5% etanola, u.tml.

Foto: Publicitātes foto

Dīzeļdegvielai būs kvadrātveida etiķete, kur «B» norādīs, ka dīzeļdegviela satur bioloģisko dīzeļdegvielu, bet aiz burta sekojošais cipars norādīs uz maksimālo bioloģiskās dīzeļdegvielas daudzumu degvielā, ko transportlīdzeklim iesaka izmantot. Kvadrātveida etiķete tiks izmantota arī «XTL» jeb parafīna dīzeļdegvielai, ko ražo no atjaunojama vai fosilā materiāla, kas nodrošina dīzeļdegvielu sintēzes vai destilācijas procesā, un ir sastāva ziņā līdzīga tradicionālajai fosilajai dīzeļdegvielai. Piemērojamais CEN standarts «XTL» ir EN15940. Šeit «XTL» nozīmē sintētisko vai atjaunojamo dīzeļdegvielu, kas nav sajaukta nekādā proporcijā ar fosilo dīzeļdegvielu vai FAME.

Savukārt gāze tiks marķēta ar rombveida formas etiķeti norādot, ka transportlīdzekli var uzpildīt ar ūdeņradi (H2), saspiestu dabasgāzi (CNG), sašķidrinātu dabasgāzi (LNG) vai sašķidrinātu naftas gāzi (LPG).

Foto: Publicitātes foto
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu